Ceny ropy aj zlata v utorok klesli

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 20. augusta (SITA, Reuters) – Ceny ropy v utorok oslabili. Na trhu totiž zavážili vyhliadky na zvýšenie dodávok ropy z Iraku a Líbye. Spoločnosť Lukoil, ktorá je druhým najväčším ruským producentom ropy, dodala 1 mil. barelov ropy z južného Iraku aj napriek nárastu napätia v krajine. Líbya začala v utorok nakladať svoj prvý ropný tanker v tomto roku.

Podľa líbyjskej štátnej spoločnosti National Oil Corporation sa produkcia krajiny v minulom týždni zvýšila na 562 tis. barelov z 535 tis. barelov za deň. Októbrové dodávky britskej ropy Brent zlacneli o 4 centy na 101,56 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesli na 101,07 USD za barel, čo je najnižšie od júna minulého roka. Cena októbrových dodávok ľahkej americkej ropy sa znížila o 89 centov na 92,86 USD za barel.

Ceny zlata v utorok tiež klesli. Na zlato vyvíjali tlak rastúce akciové trhy a silnejší dolár. Ten voči košu hlavných svetových mien posilnil o 0,4 % po tom, ako júlové údaje z amerického trhu s bývaním vykázali rast po dvoch mesiacoch poklesu. Spotrebiteľské ceny v rovnakom mesiaci tiež posilnili. Spotová cena zlata oslabila do 18:16 GMT o 0,1 % na 1 296,15 USD na uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 0,2 % na 1 296,70 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3354 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy