Zisk Philip Morris ČR v 1. polroku vzrástol o 23,4 %

Tabakový koncern Philip Morris ČR dnes zverejnil svoje výsledky za 1. polrok. Tie ukázali, že čistý zisk spoločnosti medziročne vzrástol o 23,4 % na 1,05 miliardy Kč (37,49 milióna eur). Vďačí za to vyššiemu objemu predaja aj priaznivému cenovému vývoju v Česku a na Slovensku, nižším prevádzkovým nákladom a menovým vplyvom. Informuje o tom na svojej internetovej stránke český finančný portál Patria.cz, ktorý výsledky tabakového koncernu hodnotí ako „mierne pozitívne“.
Tržby Philip Morris ČR za prvých šesť mesiacov roka dosiahli 6,4 miliardy Kč, čo je medziročne viac o 6,2 %. K vyšším tržbám dopomohli firme vyššie objemy predaja, priaznivý cenový vývoj v ČR a SR v nadväznosti na zvýšenie predajných cien v roku 2013 a 2014, a tiež slabá koruna. Pod vyššie objemy domáceho odbytu spoločnosti sa podpísal nárast objemu predaja jemne rezaného tabaku s nižším daňovým zaťažením, čo bolo čiastočne eliminované nižším objemom predaja cigariet.
„Výsledky celkovo hodnotíme mierne pozitívne. Vyššie objemy predaja jemne rezaného tabaku a slabá koruna by mali naďalej kompenzovať pokles na tuzemskom cigaretovom trhu a stratu trhového podielu firmy. Očakávame, že firma by v budúcom roku mala mať priestor na vyplatenie dividendy vo výške až 900 Kč na akciu. Otázkou zostáva vplyv ďalšieho zvýšenia spotrebnej dane (do konca roku 2014) na hospodárenie firmy,“ uzatvára Patria.

Súvisiace články

Aktuálne správy