Počet začatých stavieb domov v USA vzrástol

Júlový počet začatých stavieb sa zväčšil o 15,7 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,09 mil. bytových jednotiek.

Počet začatých stavieb domov aj počet vydaných stavebných povolení v USA v júli výrazne vzrástol. Počet začatých stavieb sa zväčšil o 15,7 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,09 mil. bytových jednotiek, čím sa skončilo dva mesiace trvajúce obdobie poklesu. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že počet začatých stavieb domov sa v júli zvýši na ročnú mieru 969 tis. bytových jednotiek.

Počet začatých stavieb jednogeneračných rodinných domov, ktoré tvoria najväčší segment amerického trhu obytných nehnuteľností, v júli vzrástol o 8,3 % na ročnú mieru 656 tis. domov. Počet začatých stavieb viacbytových domov sa v júli zvýšil o 33 % na ročnú mieru 423 tis. bytových jednotiek, čo bolo najviac od januára 2006.

Minulý mesiac v USA stúpol aj počet vydaných stavebných povolení, a to o 8,1 % na ročnú mieru 1,05 mil. bytových jednotiek. Ekonómovia predpovedali, že sa zväčší na ročnú mieru 1 mil. bytových jednotiek. Počet povolení na výstavbu jednogeneračných rodinných domov vzrástol o 0,9 % a počet povolení na výstavbu viacbytových domov sa zväčšil o 23,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy