Spotrebiteľské ceny v USA rástli v júli najpomalšie za 5 mesiacov

Rast spotrebiteľských cien v USA sa v júli takmer zastavil a dosiahol najpomalšie tempo za uplynulých päť mesiacov. To signalizuje, že cenové tlaky v najväčšej svetovej ekonomike sú obmedzené, aj keď jej výkon stúpa. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotrebiteľské ceny v krajine sa v júli zvýšili medzimesačne o 0,1 % po 0,3-% raste v júni. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
V medziročnom porovnaní vzrástli júlové ceny tovarov a služieb v USA o 2 %, čo predstavuje mierne spomalenie oproti júnu, keď stúpli o 2,1 %. Ale júlové tempo rastu spotrebiteľských cien dosiahlo cieľovú hranicu americkej centrálnej banky, ktorou je inflácia na úrovni 2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny energií, ktoré v predchádzajúcich troch mesiacoch rástli, v júli zmenili smer a klesli, z toho ceny benzínu sa znížili o 0,3 %.
Na druhej strane, zdražovanie potravín sa v júli zrýchlilo na 0,4 % z júnových 0,1 %, dôvodom je sucho, ktoré zasiahlo Kaliforniu.
Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny potravín a energií, vzrástla v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu tiež len o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa jadrové spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy