Vláda chce potichu zlikvidovať konkurenciu pri predaji elektriny

Štát potichu pripravuje zmeny v legislatíve, ktoré zásadne ovplyvnia najmä menších dodávateľov energií.

Štát potichu pripravuje zmeny v legislatíve, ktoré zásadne ovplyvnia najmä menších dodávateľov energií. Myslí si to riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej, podľa ktorého tieto zmeny prospejú najmä tradičným dodávateľským monopolom a záujmovým skupinám stojacim za vládnymi orgánmi.
Ako uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, udiať sa tak má prostredníctvom tichej novelizácie zákona o ochrane spotrebiteľa a Občianskeho zákonníka bez možnosti ich pripomienkovania. "Keby táto novela nadobudla účinnosť, de facto prestane existovať konkurencia pri predaji koncovej ceny energie," vysvetlil Matej.
Nepriame novely majú podľa jeho slov zaviesť jednotnú podobu 14-stranovej zmluvy, ktorá zoberie obchodníkovi možnosť dohodnúť si so zákazníkom individuálnu cenu a podmienky. Za ďalší problém označil zrušenie splnomocnenia na tretie osoby. "Môže to viesť k tomu, že sa výrazne posilní vplyv veľkých a silných hráčov, ktorí majú zároveň distribúciu a predaj elektriny," obáva sa šéf IDH.
Vláda vraj legislatívne zmeny odôvodňuje snahou obmedziť nekalé praktiky takzvaných podomových predajcov. Matej však upozornil, že môžu mať za následok zvýšenie cien energií pre zákazníkov. Podomový predaj totiž využívajú najmä začínajúce firmy, ktoré spravidla konkurujú tradičným dodávateľom nižšou cenou.
Špecialista pre trh s elektrinou v analytickej spoločnosti Energy analytics Ján Smoleň poukázal na to, že Slovensko má jednu z najvyšších cien elektrickej energie v Európskej únii (EÚ) napriek tomu, že cena samotnej silovej elektriny na trhu v regióne klesá. "EÚ nám dnes výrazne vyčíta, že tá časť elektrickej energie, ktorá je stanovená regulátorom, nie je skoro nijako analyticky podložená a je len na rozhodnutí regulátora, ako si tie regulované časti nastaví," priblížil analytik.
Inštitút vyčíslil, koľko by ročne ušetrili jednotliví spotrebitelia na Slovensku, ak by sa zníženie cien silovej energie premietlo do poklesu koncovej ceny elektriny. Ročná úspora školy či štvorčlennej rodiny by podľa Mateja v takom prípade mohla byť na úrovni okolo 500 eur, nemocnica by tým mohla získať takmer 5000 eur a malé mesto približne 52.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy