Tajomstvo úspechu Georgea Sorosa: Napovedá mu boľavý chrbát

, irishtimes.com, lz Foto: SITA

Mnohí ambiciózni investori veria, že sú prinajmenšom tak dobrí ako ostrieľaný veterán George Soros (84). Až kým ich nezhltne a nepripíše si na účet ich peniaze. Jeho syn Robert prezradil, v čom tkvie jeho najväčší tromf.

Rodák zo susedného Maďarska podľa odhadov v uplynulých štyroch desaťročiach zarobil investorom viac ako 40 miliárd dolárov. Mimoriadne úspešný bol jeho hedžový fond Quantum aj vlani, keď portfólio zhodnotil o 5,5 miliardy dolárov. Sorosovi to stále „páli‟ napriek tomu, že minulý týždeň oslávil úctyhodné 84. narodeniny. Pri tej príležitosti jeho syn Robert prezradil otcov recept k úspechu.

„Otec dokáže celé hodiny sedieť a rozprávať o teóriách, aby zdôvodnil, prečo urobil toto alebo tamto. Videl som to ešte ako dieťa a už vtedy som si pomyslel, Ježiši Kriste, aspoň polovica z toho sú blbosti,‟ spomína Robert. „Hlavným dôvodom, prečo mení svoje pozície na trhu, je neznesiteľná bolesť chrbta. Nemá to nič spoločné s úsudkom. Dostane záchvat bolesti a to je skorý varovný signál, že niečo nie je v poriadku s jeho portfóliom,‟ vysvetľuje Robert. Potom sa už rozhoduje na základe kombinácie teórie a inštinktu.

Veľa neprajníkov Sorosov úspech pripisuje šťastiu. To v takom vratkom biznise nepochybne zohráva svoju úlohu, no je nemožné vybudovať tak úspešný fond len vďaka šťastiu. Práve inštinkt robí zo Sorosa predátora a neváha zhltnúť každú mladú korisť, ktorá sa ho snaží predbehnúť. Aj vďaka bolestiam, ktoré sú rovnako nepredvídateľné ako jeho rozhodnutia.

Súvisiace články

Aktuálne správy