Dopyt po skladových priestoroch v SR medzikvartálne vzrástol o 9,6 %

Slovenský realitný trh zaznamenal v 2. štvrťroku 2014 zvýšený záujem o priemyselné nehnuteľnosti. Väčšina aktivít uvedených na trh bola realizovaná najmä v širšom okolí Bratislavy, ktoré zahŕňa sklady a logistické parky do 40 kilometrov od hlavného mesta. Percento výnosnosti takýchto nehnuteľností ostáva stabilné a v súčasnosti tvorí 8,5 %. Vyplýva to z údajov realitno-poradenskej spoločnosti CBRE Slovensko.
Celková ponuka moderných priemyselných a logistických priestorov v druhom kvartáli dosiahla 1.379.000 štvorcových metrov (m2), pričom tri štvrtiny sa nachádzajú v širšej Bratislave. V tomto období bolo vo vývoji 51.600 m2 nových skladových plôch. Miera neobsadenosti v rámci Slovenska sa medzikvartálne znížila o 85 bázických bodov na úroveň 5,48 %. Až 75 % lízingových zmlúv bolo podpísaných v širšom bratislavskom okolí. Väčšinu transakcií predstavovali novovybudované priestory.
Dopyt po skladových priestoroch v 2. štvrťroku dosiahol podľa CBRE 48.250 m2, čo predstavuje nárast približne o 9,6 % oproti prvým trom mesiacom roka. „Celkovo bolo dohodnutých 10 kontraktov s priemernou rozlohou 4825 m2, pričom nové nájmy tvorili približne 70 % z celkovej nájomnej aktivity,“ vyčíslil Tomáš Ostatník z oddelenia industriálnych nehnuteľností spoločnosti. Vo výstavbe je aktuálne päť projektov s celkovou rozlohou 77.500 m2.
„Cenové úrovne nájmov priemyselných priestorov zostali aj v druhom kvartáli 2014 stabilné a zmena sa neočakáva ani v blízkej budúcnosti,“ uviedol Ostatník s tým, že priemerná výška mesačného nájomného sa na Slovensku pohybovala v rozmedzí 3,50 až 4 eurá za m2.
Počet moderných skladových priestorov v širšom okolí Bratislavy sa podľa CBRE ani v 2. štvrťroku nezmenil. Celková rozloha priestorov v tejto oblasti predstavuje 1.030.000 m2, pričom väčšina je umiestnená pozdĺž diaľnic D1 a D2. Podpísaných bolo sedem transakcií vo výmere 36.250 m2, z čoho štyri tvorili nové nájmy a zvyšné tri predĺžené doby prenájmu. V súčasnosti sa vyvíja 49.500 m2 priemyselných a logistických skladových plôch. Mimo bratislavského regiónu zaznamenala spoločnosť tri nájomné transakcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy