UniCredit kúpila takmer šesťpercentný podiel v českom O2

Banka UniCredit kúpila od investorov 5,68-percentný podiel v spoločnosti O2 Czech Republic a stala sa tak po Petrovi Kellnerovi druhým najväčším akcionárom spoločnosti. Tento podiel získala od investorov, ktorí predtým neuspeli s predajom svojich akcií skupine PPF v rámci povinnej ponuky odkúpenia týchto cenných papierov. Podľa informácií denníka E15 sa tak stalo potom, ako UniCredit nedokázala svojim klientom transakciu sprostredkovať. PPF kolektívnu ponuku banky odmietla pre formálne chyby.

„UniCredit Bank Czech Republic a Slovakia nakúpila 17,48 mil. akcií spoločnosti O2 Czech Republic od investorov, ktorých akcie neboli akceptované v rámci povinného odkúpenia. Nákup bol uskutočnený v súlade s regulačnými požiadavkami,“ uviedol pre E15.cz hovorca UniCredit Bank Petr Plocek. Podiel banky v O2 má aktuálnu hodnotu približne 5,2 mld. českých korún (CZK).

Podľa niektorých zdrojov z trhu si však banka chcela kúpou týchto akcií zachovať dobé meno a vyhnúť sa žalobám o náhradu škody. Tie by totiž podľa portálu spoločnosti hrozili v prípade, že by svojou chybou zmarila menšinovým akcionárom možnosť predať akcie PPF za cenu, ktorá stanovila Česká centrálna banka (ČNB) a zároveň ich predať za rovnakú cenu na trhu. Keďže však ponuka banky neprešla pre formálne chyby a akcie O2 začali už niekoľko dní pred uzávierkou žiadostí o odkup prudko klesať, rozhodla sa banka pre nákup na svoj účet, píše E15.cz.

O2 Czech Republic pôsobí na Slovensku prostredníctvom slovenskej dcéry od roku 2006, kedy naň vstúpila ako súčasť španielskej skupiny Telefónica. Svoju komerčnú prevádzku začala 2. februára 2007 a poskytovala služby pod značkou O2. Skupina Telefónica sa koncom vlaňajška dohodla na predaji Telefónica Czech Republic vrátane slovenskej dcéry skupine PPF za 2,467 mld. eur. Na základe dohody sa firma musela premenovať, ale operátor môže používať značku O2 najbližšie štyri roky. Česká i slovenská firma sa tak premenovali na O2.

(1 EUR = 27,900 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy