Úrokové sadzby v Poľsku by mohli klesnúť

Predstaviteľka poľskej centrálnej banky Anna Zielinska-Glebocka očakáva zníženie sadzieb o 25 až 50 bázických bodov.

Šanca na to, že úrokové sadzby v Poľsku klesnú, sa zvýšila. V pondelok to vyhlásila predstaviteľka poľskej centrálnej banky Anna Zielinska-Glebocka. Podľa jej slov o tom svedčia ekonomické ukazovatele. „Šance na uvoľnenie monetárnej politiky v poslednom období stúpli, treba však zachovať ostražitosť,“ povedala Zielinska-Glebocka pre agentúru PAP.

„Môj názor je, že súčasný vývoj a makroekonomické ukazovatele nás tlačia bližšie k rozhodnutiu o znížení sadzieb,“ uviedla predstaviteľka poľskej centrálnej banky. Zároveň dodala, že očakáva zníženie sadzieb o 25 až 50 bázických bodov. V súčasnosti sú úrokové sadzby v Poľsku na historickom minime 2,5 %.

Poľsko sa v júli dostalo do deflácie, a to prvýkrát za tri desaťročia. Informoval o tom minulý týždeň štatistický úrad krajiny. Tento vývoj podporuje argumenty hovoriace v prospech toho, aby poľská centrálna banka znížila úrokové sadzby. Celková hladina spotrebiteľských cien v Poľsku v júli medziročne klesla o 0,2 %. Smerom nadol ju zatlačilo najmä zníženie cien potravín, odevov a dopravy. Medziročný pokles celkovej cenovej hladiny je v súlade s očakávaniami analytikov.

Súvisiace články

Aktuálne správy