Európa dominuje výplate dividend; $ 153 miliárd

 Investori podľa nového výskumu v druhom štvrťroku tohto roka 2014 zaznamenali zvýšenie ich dividendy v Európe o viac než 18 percent, na úroveň 153,4 miliárd amerických dolárov.Európa na dividendách po celom svete vyplatila 2 doláre na každých 5 dolárov.

 

Investori podľa nového výskumu v druhom štvrťroku tohto roka 2014 zaznamenali zvýšenie ich dividendy v Európe o viac než 18 percent, na úroveň 153,4 miliárd amerických dolárov.

Európa na dividendách po celom svete vyplatila 2 doláre na každých 5 dolárov. S týmto vyjadrením dnes prišla v správe investičná spoločnosť Henderson Global Investors.

Európskym spoločnostiam, ktoré majú tendenciu v druhom štvrťroku venovať prevažnú časť svojich dividend, zdanlivo nebolo zabránené tak urobiť, aj cez stagnujúci rast eurozóny a ich objem predstavoval 40 percent globálneho rastu dividend.

Celosvetová výplata v období dosiahla rekordný 426,8 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 44,6 miliardy dolárov.

Sila eura v marci dosiahla dva a pol-ročné maximum voči americkému doláru a počas väčšiny druhého štvrťroka sa obchodoval v blízkosti 1,40 dolárov, čo navýšilo celkové dividendy o 6,2 miliardy dolárov. Mena od tej doby oslabila a  obchoduje sa okolo 1,34 dolárov, čo je o viac ako 4 percentá zo svojho vrcholu v marci.

Rovnako tak ďalšie dividendy sa navýšili o 1,1 miliardy, keďže švajčiarsky frank taktiež nabral na sile.

Sila britskej libry pomáhala výplate dividend vo Veľkej Británii, čo navýšilo výplatu dividend za 3. kvartály o 9,5 percenta.

Investori si najviac prišli na svoje vo Francúzsku, kde v druhom štvrťroku zaznamenali silné zisky a s výnimkou Veľkej Británie bola táto krajina najväčším platcom európsky dividend, keďže jej firmy rozdali 40,7 miliardy dolárov.

Vedúci manažér u spoločnosti Henderson – Ben Lofthouse poznamenal: "To bolo z veľkej časti vďaka finančnému sektoru, ktorý sa začína vracať k normálu."

"A čo je s tejto správy zarážajúce, je to, že rast objemu bol najmä z Európy, kde bol rast pomerne nevýrazný. Napríklad Francúzsko zaznamenalo 30 percentný rast. Keď sa pozriete na to, že čo sa tam deje, veľká časť trhu prechádza normalizáciou."

"Finančný sektor je toho veľkou súčasťou toho, keďže Societe Generale zdvojnásobila svoje dividendy, Credit Agricole nevyplácala svoje dividendy, ale teraz tak urobila. A poisťovňa Axa vykázala 13 percentný nárast."

Pôsobivý výkon v Európe je aj napriek oficiálnych údajov, ktoré počas minulého týždňa ukázali, že hospodársky rast v druhom štvrťroku 2014 v Eurozóne stagnoval. Podľa štatistického úradu Európskej únie: Hrubý domáci produkt stagnoval, čo bolo pod očakávaniami analytikov – rast o 0,1 percenta.

Výplata dividend v severnej Amerike vzrástli o 12 percent na 98,5 miliardy dolárov a Japonsko vykázalo 18,5 percentný nárast dividend, čím dosiahli rekordnú úroveň vo výške 25,2 miliárd dolárov, čo bolo v súlade s rastom v Európe.

Zdroj: Reuters, WSJ

Súvisiace články

Aktuálne správy