Výnosy z írskych vládnych dlhopisov klesli na rekordne nízku úroveň

Výnosy z írskych vládnych dlhopisov dnes klesli na rekordne nízku úroveň v reakcii na zvýšenie jeho ratingu. To je ohromujúca zmena vzhľadom na fakt, že pred štyrmi rokmi čelilo Írsko bankrotu a muselo požiadať o záchranný úver. Informovala o tok agentúra AP.
Výnos z 10-ročných írskych dlhopisov sa dnes na sekundárnych trhoch dostal pod hranicu 1,97 %, ktorú dosiahol v závere minulého týždňa. Ratingová agentúra Fitch totiž cez víkend zvýšila úverový rating Írska o jeden stupeň na A- z BBB+ so stabilným výhľadom. Pridala sa tak k agentúre Standard & Poor’s, ktorá posunula írsky rating do „áčkového“ pásma už v júni. Ako dôvod Fitch uviedla zlepšenie stavu ekonomiky.
Zvýšenie ratingu odráža vystúpenie Írska zo záchranného programu v decembri 2013 a tiež očakávania ekonómov, podľa ktorých by írske hospodárstvo mohlo v tomto roku vzrásť o 3 %.
Výnosy z írskych dlhopisov ani v rokoch 1994-2007, teda v období jeho najväčšieho rozmachu, nikdy neklesli pod hranicu 2 %. Po kolapse realitného trhu sa výnos z írskych dlhopisov vyšplhal až na 14 %. Záchrana bánk zvýšila zadlženosť Írska, ktoré muselo po vypuknutí dlhovej krízy v eurozóne v roku 2010 požiadať o záchranný úver.
Zlepšovanie ekonomickej situácie v krajine jej však pomohlo získať si dôveru investorov, o čom svedčí vývoj výnosov kľúčových dlhopisov. V piatok 15. augusta výnos z 10-ročných írskych dlhopisov klesol prvýkrát pod 2 % na 1,97 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy