Angažovanosť rakúskych bánk v KSVE môže tento rok skresať ich zisky

Angažovanosť rakúskych bánk v strednej a východnej Európe môže mať negatívny vplyv na ich zisky v tomto roku a zvyšuje ich zraniteľnosť pred záťažovými testami, ktoré Európska centrálna banka (ECB) uskutoční koncom roka. Upozornila na to ratingová agentúra Fitch, informovala agentúra Reuters.
Geopolitické riziká tak zvyšujú neistotu v súvislosti s vývojom ziskov rakúskych bánk. Celkovo má na ich ziskovosť negatívny vplyv oslabovanie mien v regióne, zvyšovanie finančných rezerv na zlé, nesplácané úvery a slabý rast nových úverov krajinách strednej a východnej Európy (KSVE), konštatuje Fitch.
Aj nepriaznivé legislatívne opatrenia, zvlášť v Maďarsku, nízke marže a nevýrazný rast niektorých ekonomík tento rok skrešú zisky bánk.
Výsledky troch najväčších finančných ústavov v Rakúsku: Bank Austria, Erste a Raiffeisen Bank International (RBI) veľmi závisia od výsledkov ich dcér v KSVE, najmä v Rusku, Česku a tiež v Turecku. Zatiaľ čo v iných štátoch regiónu sú na tom dcéry rakúskych bánk dobre a ich aktíva zostávajú kvalitné, pomerne veľké ruské dcéry RBI a Bank Austria ich robia zraniteľnejšími z hľadiska geopolitického napätia a sankcií, ktoré Európska únia uvalila na Moskvu za jej postup proti Ukrajine.
RBI a Bank Austria sa najviac angažovali v Rusku, takže sú aj najviac ohrozené sankciami. Obmedzená geografická diverzifikácia znižuje ich silu. Slabší rast ekonomiky a tlak na rubeľ môžu zredukovať och zisky. Rakúske banky sú pre konzervatívne makroekonomické prostredie a tiež v dôsledku kvality aktív niektorých dcér v KSVE bezbrannejšie ako iné banky zo západnej Európy.
Plánované záťažové testy najmenej znepokojujú Bank Austria, ktorá je dcérou talianskej UniCredit, keďže neposkytla veľa úverov v cudzích menách. Väčšiu výzvu predstavujú testy pre Erste, ktorá sa viac angažuje v regióne a poskytla vysoký objem devízových úverov v Rumunsku. RBI môže utrpieť najväčšie škody v Maďarsku, ktoré prikázalo bankám odškodniť klientov za úroky z devízových úverov, dodáva Fitch.

Súvisiace články

Aktuálne správy