Produkcia ukrajinského priemyslu v júli prudko klesla

Produkcia ukrajinského priemyslu v júli medziročne klesla o 12,1 %, najstrmšie od globálnej finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2008 až 2009.

Produkcia ukrajinského priemyslu v júli medziročne klesla o 12,1 %, najstrmšie od globálnej finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2008 až 2009. Dôvodom je ozbrojený konflikt medzi armádou a separatistami na východe Ukrajiny, ktorá je priemyselným "srdcom" štátu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje štatistického úradu v Kyjeve.
Ukrajinskí vojaci od apríla bojujú s proruskými rebelmi, ktorí sa snažia o odtrhnutie priemyselných regiónov Doneck a Luhansk a ich pripojenie k Rusku.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že priemyselná produkcia v Donecku sa v júli prepadla medziročne o 28,5 % a v Luhansku až o 56 %.
Oba regióny sa podieľajú na celkovom výkone ukrajinského priemyslu takmer 17 % a sú najväčšími producentmi uhlia a ocele v krajine.
Približne polovica uhoľných baní na Ukrajine, ktorá je druhým najväčším producentom tejto suroviny v Európe, pre konflikt zastavila ťažbu. A najväčšia oceliareň Metinvest už neprijíma nové objednávky, pretože musela zastaviť tiež výrobu v dôsledku nepokojov.
Ukrajina vyprodukovala v júli o 26,1 % menej uhlia ako v rovnakom mesiaci minulého roka, objem výroby kovov klesol medziročne o 12,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa výkon ukrajinského priemyslu v júli znížil o 2,2 % po 1,5-% poklese v júni tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy