Rast eurozóny bude podľa Bundesbank pomalý

Nemecká centrálna banka uviedla, že po stagnácii v druhom štvrťroku bude hospodárstvo Európskej menovej únie opäť rásť, ale pomalším tempom, ako sa prognózovalo na jar.

Hospodárstvo eurozóny pravdepodobne bude počas zvyšku tohto roka rásť pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo, pretože konflikty na Ukrajine a iných častiach sveta poškodzujú podnikateľskú dôveru. Uviedla to nemecká centrálna banka (Bundesbank) vo svojej pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnila v pondelok. Ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku prekvapujúco stagnovala, pričom nemecký hrubý domáci produkt (HDP) klesol. „Po stagnácii v druhom štvrťroku eurozóna smeruje k obnoveniu ekonomického rastu, hoci to nebude takým tempom, aké mnohí analytici predpovedali na jar,“ uviedla Bundesbank.

„Teraz sa zdá sa, že geopolitické napätie výraznejšie zaťažuje podnikateľskú dôveru,“ konštatovala banka. Náladu nepriaznivo ovplyvnili európske sankcie voči Rusku aj reakcia Moskvy. Bundesbank však poznamenala, že obchodné obmedzenia priamo ovplyvnia iba časť exportu Európskej únie. Dodala pritom, že nálada sa zhoršila v čase, kedy sa nachádzala na vysokej úrovni, čo naznačuje, že ekonomika nezmení svoje smerovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy