Libra posilnila voči euru aj oproti doláru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Libra posilnila voči euru aj oproti doláru,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 18. augusta (SITA, Reuters) – Britská libra v pondelok posilnila. Išlo o reakciu na vyjadrenie guvernéra britskej centrálnej banky Marka Carneya, že úrokové sadzby vo Veľkej Británii pravdepodobne budú musieť vzrásť dokonca skôr, ako sa zvýšia reálne mzdy. Oproti spoločnej európskej mene si pripísala zhruba tretinu percenta a stúpla na 0,8004 GBP/EUR. Voči doláru vzrástla na 1,6727 USD/GBR, čiže tiež o približne tretinu percenta.

Hodnota amerického dolára, ktorý minulý týždeň oslabil, sa v pondelok v podstate nemenila. Rast dolára brzdilo to, že výnosy z amerických štátnych cenných papierov boli v blízkosti 16-mesačného minima. Kurz dolára a eura bol na úrovni 1,3389 USD/EUR, čiže sa oproti predošlému obchodovaciemu dňu nezmenil. Voči jenu dolár mierne stúpol, a to na 102,47 JPY/USD. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, tiež trochu posilnil, a to na 81,453 bodu.

Stredoeurópske meny v pondelok posilnili po tom, ako v piatok večer klesli. Obavy z možnej eskalácie krízy na Ukrajine sa totiž do pondelka zmiernili. Poľský zlotý do 14:06 SELČ stúpol o 0,43 % na 4,188 PLN/EUR, maďarský forint vzrástol o 0,17 % na 313,700 HUF/EUR a česká koruna posilnila o 0,11 % na 27,895 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy