Ovocinári a zeleninári EÚ postihnutí ruským embargom môžu požiadať o pomoc

Po ruskom protiembargu na dovoz potravín z EÚ sa Brusel rozhodol pomôcť postihnutým ovocinárom a zeleninárom. DPA informuje, že pomoc dostanú exportéri asi 20 druhov rýchlo sa kaziaceho ovocia a zeleniny. Dnes o tom informovala Európska komisia (EK). Poškodení producenti musia o pomoc požiadať Brusel.
Hovorca agrárneho komisára Daciana Ciolosa uviedol, že opatrenie má znížiť ponuku na trhu a zabrániť, aby ceny uvedenej skupiny ovocia a zeleniny klesli na krízovú úroveň. Po ruských protisankciách sa totiž na európskom trhu objavila ich oveľa vyššia ponuka.
Opatrenie EK bude platiť do konca novembra tohto roku. Jeho náklady sa odhadujú na 125 miliónov eur. Prostriedky sa vyčlenia z rozpočtovej kapitoly agrárneho sektora.
Pomoc dostanú pestovatelia paradajok, mrkvy, kapusty, papriky, karfiolu, uhoriek nakladačiek a šalátových uhoriek, húb, jabĺk, hrušiek, hrozna a iných.
Ciolos dodal, že pomoc dostanú všetci veľkopestovatelia uvedených produktov, či sú vo výrobných organizáciách alebo nie v prípade, ak ju budú pokladať za potrebnú.
Obavy z ruských protisankcií vyjadrili pestovatelia z Poľska, Španielska, Belgicka a Holandska.
Plnú cenu za svoju produkciu dostanú aj pestovatelia, ktorí svoju úradu bezplatne rozdajú. Ak sa rozhodnú nezberať úrodu, náhrada za ňu bude polovičná.
Účinok ruských protisankcií je na sortiment ovocia a zeleniny rozdielny. Podľa údajov Bruselu sa vlani z dopestovaných kivi vyviezlo do Ruska 10 %, 8 % hrušiek a 7 % jabĺk. Mrkvy a kvaky sa exportovalo len 1 %.
EK bude v piatok (29.8.) opäť diskutovať so zástupcami členských štátov únie a s predstaviteľmi Európskeho parlamentu o dôsledkoch ruského obmedzenia dovozov zo spoločenstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy