Automobilka Saab: Záchranca skrachoval tiež

, spiegel.de, lz

Smutná správa pre fanúšikov kultovej švédskej značky Saab. Čínskeho investora, ktorý v roku 2012 prevzal skrachovaný koncern, postihol rovnaký osud. Platobnú neschopnosť vyhlásil aj on.

Oznámil to súd vo švédskom Vänersborgu v reakcii na podanie jedného z dodávateľov, ktorému majiteľ značky – National Electric Vehicle Sweden, neuhradil faktúry. Súd stanovil na 18. septembra termín výsluchu, na ktorom sa začne rozhodovať o ďalšej budúcnosti Saabu.

Čínsky investor tak dokázal slávnu automobilku ťahať len niečo vyše dvoch rokov. Saab ohlásil insolventnosť v decembri 2011 a v polke roka 2012 ho prevzal National Electric Vehicle Sweden. Materskou spoločnosťou je čínsky National Modern Energy Holdings v Hongkongu. Okrem toho vlastní 22 percentný podiel v podniku čínske veľkomesto Čching-tao.

Investor po najnevyhnutnejšej reštrukturalizácii obnovil výrobu v Saabe až koncom roka 2013. Závod sa preorientoval na produkciu áut na elektropohon, ktoré mali smerovať predovšetkým na čínsky trh. Vyrábalo ich 332 zamestnancov. V uplynulých mesiacoch sa však začali množiť podania pre finančné ťažkosti. Aktuálne je v sídle automobilky v Trollhättane zamestnaných 250 ľudí. Čo s nimi bude, zatiaľ nik nevie.

Súvisiace články

Aktuálne správy