Turci sú pripravení zvýšiť export svojich potravín do Ruska

Turecko je pripravené zvýšiť export svojich potravín a agroproduktov do Ruska a využiť tak súčasnú situáciu, keď Moskva zakázala dovoz veľkého počtu potravín z krajín, ktoré na Rusko uvalili sankcie.

Turecko je pripravené zvýšiť export svojich potravín a agroproduktov do Ruska a využiť tak súčasnú situáciu, keď Moskva zakázala dovoz veľkého počtu potravín z krajín, ktoré na Rusko uvalili sankcie. Zavedenie sankcií zo strany západných štátov bolo reakciou na pokračujúcu krízu na Ukrajine, z čoho Západ obviňuje práve Moskvu. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník The Wall Street Journal.
Zvýšenie vývozu tureckého ovocia, zeleniny a mliečnych produktov do Ruska umožní Ankare vykompenzovať súčasný pokles dopytu zo strany Európskej únie, ktorá je pre Turecko najväčším exportným trhom. Ankara zároveň môže znížiť svoj obchodný deficit s Ruskom, ktorý dosahuje ročne okolo 20 miliárd USD (14,94 miliardy eur).
"Nám to prinesie iba pozitíva, takže takúto príležitosť musíme využiť," povedal Achmet Ozer z tureckej obchodnej komory. Podľa Wall Street Journal vyviezlo Turecko v roku 2013 do Ruska produkty za 7 miliárd USD. Túto hodnotu by mohli Turci teraz zvýšiť až o 25 %.
Na druhej strane, upozorňuje denník, si môžu Turci skomplikovať vývoj na domácom trhu, kde práve ceny potravín sú hlavným zdrojom vysokej inflácie. Medziročná miera inflácie dosiahla v júli 9,3 %, čo je najvyššia inflácia od apríla 2012. Zvýšením vývozu do Ruska by ceny mohli ešte vzrásť.
Navyše sa tým môžu zhoršiť vzťahy Ankary s NATO a Európskou úniou. Tá je kľúčovým obchodným partnerom Turecka a navyše, Turecko by sa k nej chcelo v budúcnosti pripojiť.
EÚ už pred niekoľkými dňami dala najavo obavy z rastu vývozu do Ruska z tretích krajín, napríklad Brazílie či Egypta. Tento postoj podľa Bruselu znižuje efekt jeho sankcií voči Moskve. Ako uviedla agentúra RIA Novosti, v tejto súvislosti Európska komisia vyzvala rozvíjajúce sa ekonomiky, aby súčasnú situáciu nevyužívali a nesnažili sa tak vplyv sankcií zredukovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy