Ekonomický program francúzskej vlády sa meniť nebude

Francúzsky premiér Manuel Valls vylúčil možnosť zmien vo vládnom ekonomickom programe, napriek tomu, že program zatiaľ neviedol k rastu ekonomiky alebo k skresaniu rekordnej nezamestnanosti. Informovala o tom agentúra DPA.
„Program potrebuje určitý čas na to, aby sa prejavili výsledky. Nie je dôvod ho meniť,“ povedal Valls pre nedeľník Le Journal du Dimanche. Premiérove slová prichádzajú tri dni po tom, ako štatistiky ukázali, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny zaznamenala v 2. kvartáli nulový rast, už druhý štvrťrok po sebe.
Podľa francúzskeho ministra financií Michela Sapina nulový rast zasiahne do vládnych príjmov a Francúzsko nesplní svoj cieľ rozpočtového deficitu na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podobne aj kríza na trhu práce sa bez adekvátneho rastu presunie do budúceho roka.
Nespokojnosť Francúzov s vládnymi krokmi na riešenie hospodárskych problémov postupne rastie. Od nástupu finančnej krízy už totiž uplynulo šesť rokov a vláde sa zatiaľ nepodarilo zaznamenať výraznejšie výsledky. Podľa prieskumu verejnej mienky uskutočneného agentúrou na prieskum trhu IFOP, ktorý zverejnil Le Journal du Dimanche, iba 16 % voličov je presvedčených, že vláda dokáže podporiť ekonomický rast. Ešte menej respondentov, len 15 %, sa domnieva, že vláda bude schopná znížiť nezamestnanosť. Tá v súčasnosti dosahuje vyše 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy