Objem amerických dlhopisov v zahraničných portfóliách prekonal v júni 6 bil. USD

Dopyt zahraničných investorov po amerických dlhopisoch vzrástol v júni na nový rekord, pričom ich hodnota v portfóliách investorov prvýkrát prekonala hranicu 6 biliónov USD. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo financií dnes oznámilo, že hodnota amerických cenných papierov v portfóliách zahraničných investorov dosiahla v júni 6,01 bilióna USD (4,49 bilióna eur). Oproti predchádzajúcemu mesiacu to znamená rast o 0,6 %. K prekonaniu 6-biliónovej hranice došlo napriek tomu, že dvaja najväčší držitelia amerických dlhopisov ich objem mierne znížili.
Čína, ktorá je najväčším držiteľom amerických cenných papierov, znížila ich hodnotu vo svojom portfóliu o 0,2 % a drží dlhopisy za 1,27 bilióna USD. V máji ich hodnotu medzimesačne zvýšila o 0,6 %.
Podobne objem amerických dlhopisov vo svojom portfóliu zredukovalo aj Japonsko, no len mierne, a to o 600 miliónov USD. Naďalej tak vlastní americké dlhopisy v hodnote okolo 1,22 bilióna USD. Naopak, iné krajiny objem amerických dlhopisov vo svojom portfóliu zvýšili, medzi nimi napríklad Brazília, Taiwan či Belgicko.
Medzi najväčších držiteľov amerických dlhopisov patria zahraničné centrálne banky. V júni držali americké cenné papiere v hodnote 4,1 bilióna USD, čo sú približne dve tretiny z ich celkovej hodnoty v portfóliách zahraničných investorov.
Vo všeobecnosti sa očakáva, že dopyt zahraničia po amerických dlhopisoch sa počas celého roka udrží na vysokej úrovni. Dôvodom je najmä dohoda v americkom Kongrese, že k novému súboju v súvislosti s dlhovým stropom do marca 2015 nedôjde.

Súvisiace články

Aktuálne správy