Portugalský ústavný súd sčasti odobril výdavkové škrty

Portugalský ústavný súd dal vláde viac priestoru na znižovanie rozpočtového deficitu. Čiastočne totiž schválil úsporné opatrenia, ktoré obsahuje úverový program krajiny. Portugalsko tento program ukončilo v máji. Súd ešte vo štvrtok potvrdil, že škrty v mzdách pracovníkov verejného sektora, ktoré predstavujú takmer 800 mil. eur ročne, budú platné pre tento a pre budúci rok. Nebude však možné uplatniť ich aj v rokoch 2016 až 2018, ako pôvodne vláda navrhovala.

Šéf portugalského ústavného súdu Joaquim Sousa Ribeiro uviedol, že súd sa rozhodol povoliť zníženie miezd v rokoch 2014 a 2015, pretože tieto roky sú pre Portugalsko „mimoriadne“ a krajina má málo priestoru na manévrovanie v rámci rozpočtu. Vláde tak umožnil pokračovať v znižovaní deficitu, ktorý by sa mal v tomto roku dostať na úroveň 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2015 by mal dosiahnuť výšku 2,5 % HDP. V minulom roku bol rozpočtový deficit Portugalska vo výške 4,9 % HDP.

Súd však napríklad odmietol zavedenie daní na dôchodky vo verejnom sektore. Toto opatrenie by však malo menší vplyv na rozpočet než zníženie miezd. Rozhodnutie ústavného súdu je malým víťazstvom pre vládu, ktorá sa usiluje dosiahnuť ciele v oblasti deficitu, na ktorých sa dohodla s Európskou úniou.

Súvisiace články

Aktuálne správy