Kríza v Iraku: Prečo ceny benzínu nerastú?

 Čítate správy o nepokojoch v Iraku, ale nič sa nemení pokiaľ sa pozriete na ceny ropy.Podľa agentúry AAA je priemerná cena za galón benzínu v USA je na úrovni 3,48 dolárov.

 

Čítate správy o nepokojoch v Iraku, ale nič sa nemení pokiaľ sa pozriete na ceny ropy.

Podľa agentúry AAA je priemerná cena za galón benzínu v USA je na úrovni 3,48 dolárov. Čiže je lacnejšie, než bola jeho cena pred rokom.

Cena ropy sa na svetovom trhu obchoduje na pokojných úrovniach, pod 100 dolárov za barel. Je to pozoruhodný jav vzhľadom k tomu keď sa Spojené štáty zaoberajú otvoreným bombardovaním proti extrémistickým ozbrojencom, čo by malo mať predsa vplyv na produkciu ropy z tejto krajiny.

Ako je to možné?

Vedúci analytik GasBuddy.com – Tom Kloza poznamenal: „Pre začiatok, to má čo do činenia s geografiou týchto násilností.“

Kloz vysvetľuje, že väčšina irackej ropy pochádza z Bagdadu a oblastí na juhu krajiny, ktoré ešte nespadajú pod útoky bojovníkov z islamských štátov v Iraku a Sýrii (ISIS). Skôr väčšina bojov prebiehala na severe v blízkosti druhého najväčšieho mesta v Iraku – Mosulu a krajského mesta kurdov – Irbilu. Postihnutý región prispieva zhruba 15% k produkcií ropy v Iraku.

Ropa sa v júni tohto roka dostala na úroveň viac ako 107 dolárov za barel, kedy sa ISIS prvýkrát začal snažiť preberať moc a šíriť nepokoje v Iraku, ale Kloz uviedol, že obchodníci ropy v súčasnosti „nekupujú na predpoklade, že by sa tieto nepokoje mohli rozšíriť do oblasti južného Iraku.“

Phil Flynn, analytik v oblasti energií pre Price Futures Group poznamenal: „Nálety USA sa taktiež upokojili, takže nervozita ohľadom toho, že ISIS predstavuje hrozbu sa utíšili,“ … „Nebudú môcť ohroziť dodávky ropy.“

Percentuálny podiel tejto krajiny na celosvetovom zásobovaní ropy je už odlišný. Irak nie je tak kritickou krajinou, ako to kedysi bolo. Flynn ďalej poznamenal, že kríza v Iraku povedie k navýšeniu produkcie v iných krajinách, čím trh zaplaví ešte viac ropy. Takže v tomto prípade by bolo výhodnejšie nevytvárať žiadne nepokoje.

Ale najväčší vplyv v udržaní cien energií na nižších úrovniach bude mať zvyšujúce sa rozširovanie produkcie ropy v USA

Amerika v druhom štvrťroku tohto roka denne produkovala o niečo viac než 13,6 milióna barelov ropy, čo je oproti rovnakému obdobiu v roku 2009 nárast až o 50% (poďla US Energy Information Administration).

To pomohlo poskytnúť príjemný vankúš pre ceny ropy v tvári geopolitickému napätiu v Iraku a aj mimo. Ceny ropy sa dostali pod tlak, po sankciách proti Iránu a prudkému poklesu vývozu ropy z Líbye po páde diktátora Moammar Kaddáfího v roku 2011.

A zatiaľ čo Kloz považuje aktuálne ceny ropy za „spoľahlivo ocenené“ verí, že boom v domácej(USA) produkcie by mohol ešte viac zasiahnuť ich ceny.

Kloz nakoniec dodáva: „Ak násilnosti a celkové straty z Líbye pominú, mohli by sme byť svedkami nižších cien.“

Zdroj: FoxBusiness, IBTimes

Súvisiace články

Aktuálne správy