Portugalský ústavný súd stopol ďalšie úsporné opatrenie

Portugalský ústavný súd opäť stopol jedno z úsporných opatrení vlády a skomplikoval jej konsolidáciu verejných financií. Informoval o tom portál nemeckého týždenníka Spiegel.
Vo svojom najnovšom rozhodnutí sudcovia rozhodli, že plánovaná daň pre dôchodcov je v rozpore so zákonom. Vláda chcela zaviesť na dôchodky nad 1000 eur daň vo výške 2 až 3 %. Sudca Joaquim Sousa Ribeiro uviedol, že takáto daň je nezlučiteľná s medzigeneračnou spravodlivosťou. Daň mala v roku 2015 do štátnej pokladnice priniesť 372 miliónov eur.
Súd naopak odobril nové zníženie platov vo verejnom sektore. Týkať by sa malo štátnych zamestnancov s platom nad 1500 eur mesačne. Toto opatrenia však môže platiť len v roku 2015, pretože jeho predĺženie by porušilo princíp rovnosti zamestnancov vo verejnej správe a v súkromnom sektore, uviedol súd.
Ústavný súd ešte koncom mája stopol plán znížiť platy nad 675 eur. Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) potom pozastavili uvoľnenie poslednej tranže zo záchranného úveru pre krajinu.
Portugalský ústavný súd v minulosti už viackrát stopol úsporné opatrenia konzervatívnej vlády. Podľa denníka Público tým v rozpočte vznikla diera vo výške 1,1 miliardy eur. Konkurenčný Diário de Notícias výpadok vypočítal na 750 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy