OTP Bank zaznamenala v druhom kvartáli rekordnú čistú stratu

Maďarská spoločnosť OTP Bank v druhom kvartáli zaznamenala rekordnú čistú stratu vo výške 153,15 mld. maďarských forintov

Maďarská OTP Bank v druhom kvartáli zaznamenala rekordnú čistú stratu. Tá sa vyšplhala na 153,15 mld. maďarských forintov (HUF). Banka totiž tvorila rezervy na krytie strát na maďarskom trhu a taktiež na Ukrajine. Spoločnosť podľa zverejnených informácií dosiahla prevádzkový zisk vo výške 109 mld. HUF. Tento výsledok je v súlade s vývojom v predchádzajúcich kvartáloch. Banka si odložila 176,1 mld. HUF a zareagovala tak na maďarskú legislatívu, podľa ktorej budú musieť banky vrátiť peniaze klientom, ktorí čerpali úvery v cudzej mene.

Banka taktiež odpísala celú hodnotu goodwillu na Ukrajine a zvýšila podiel rezerv na nesplácané úvery na Kryme na 90 %. Zároveň však uviedla, že jej kapitálová pozícia je naďalej stabilná. Podiel nesplácaných úverov stúpol na 21,6 % z predchádzajúcich 21,2 %.

Spoločnosť OTP podniká aj na Slovensku. OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

(1 EUR = 312,73 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy