Lukoil získal preklenovací úver od Citi a JPMorgan

Americké banky pôvodne aranžovali emisiu eurobondov Lukoilu, ale jej realizácia sa odložila pre nepriaznivé podmienky na trhu v súvislosti s ukrajinskou krízou.

Spoločnosť Lukoil, ktorá je druhým najväčším ruským producentom ropy, sa dohodla s americkými bankami Citi a JPMorgan na tom, že jej poskytnú trojročný preklenovaní úver v sume 1,5 mld. USD. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Interfax, ktorá citovala dva bankové zdroje blízke dohode. Lukoil v júni uviedol, že by od Citi a JPMorgan mohol získať preklenovací úver do sumy 2 mld. USD.

Obe banky predtým aranžovali emisiu eurobondov Lukoilu, ale jej realizácia sa odložila. Dôvodom boli nepriaznivé podmienky na trhu v súvislosti s ukrajinskou krízou po tom, ako západné sankcie obmedzili prístup ruských firiem na medzinárodné kapitálové trhy.

Minulý týždeň Lukoil a maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL oznámili, že jej Lukoil predá 44 benzínových staníc v Českej republike. „Rozhodnutie predať tento majetok sa prijalo v rámci snahy o optimalizáciu podnikania Lukoilu v oblasti odbytu ropných produktov,“ uviedla ruská firma vo vyhlásení.

(1 EUR = 1,3360 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy