Inflácia v eurozóne je najnižšia za takmer 5 rokov

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júli spomalilo a je najnižšie za takmer päť rokov. Informovali o tom agentúra DPA a európsky štatistický úrad Eurostat.
Medziročná miera inflácie v eurozóne v júli klesla z 0,5 % v júni na 0,4 %, čo je najmenej od októbra 2009. Eurostat tak potvrdil svoj prvý odhad. V júli 2013 medziročná miera inflácie dosiahla 1,6 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne klesli o 0,7 %.
V celej Európskej únii (EÚ) sa spotrebiteľské ceny v júli v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšili o 0,6 % po 0,7-% medziročnom náraste v júni. Vlani v júli predstavovala medziročná miera inflácie v EÚ 1,7 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny v EÚ v júli klesli o 0,5 %.
Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne tak zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.
Dôvodom spomalenia rastu spotrebiteľských cien je napríklad zlacňovanie energií. Klesli aj ceny potravín, alkoholu a tabaku. Naopak, ceny vzrástli v júli v reštauráciách a kaviarňach a zdraželi aj nájmy alebo opravy áut.
Spomedzi krajín EÚ sa spotrebiteľské ceny v júli medziročne znížili v Bulharsku (-1,1 %), Grécku (-0,8 %), Portugalsku (-0,7 %), Španielsku (-0,4 %) a na Slovensku (-0,2 %). Najprudšie naopak vzrástli v Rakúsku (1,7 %), za ktorým nasleduje Rumunsko (1,5 %) a Luxembursko (1,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy