Najbohatší Rus našiel zázračnú fintu: Takto sa vyhne sankciám Západu!

Ruský magnát Ališer Usmanov prevádza kontrolu nad svojím obrovským podnikateľským impériom na manažérov svojich firiem prostredníctvom spätného nákupu akcií.

Ruský magnát Ališer Usmanov prevádza kontrolu nad svojím obrovským podnikateľským impériom na manažérov svojich firiem prostredníctvom spätného nákupu akcií. Chce sa tak vyhnúť prípadným sankciám. Informovala o tom agentúra Reuters.
Usmanov, ktorého holding je najväčším akcionárom ruského mobilného operátora MegaFon a oceliarskej firmy Metalloinvest, odpredáva svoj 10-% podiel v holdingu USM späť spoločnosti. Tieto akcie budú potom ponúknuté členom najvyššieho vedenia a predstavenstva "v súlade s Usmanovym sľubom spred dvoch rokov", uvádza sa vo vyhlásení USM.
Usmanov, ktorý vlastní podiel aj v britskom futbalovom klube Arsenal, zostane naďalej najväčším akcionárom USM so 48 % hlasovacích práv. Ale znížením svojho podielu pod hranicu 50 % sa jeho spoločnosť vyhne prípadným sankciám. Západ totiž uvalil sankcie na ruské firmy a jednotlivcov blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi za postup Kremľa voči Ukrajine.
Samotný Usmanov, ktorý je najbohatším Rusom, ani jeho firmy zatiaľ nie sú na zozname sankcionovaných spoločností.
Viacerí ruskí magnáti už predali časť podielov vo svojich firmách, aby ich ochránili pred aktuálnymi sankciami a tiež pred ich prípadným rozšírením o ďalšie firmy. Niektorí z nich prevádzajú svoje podiely na rodiny, iní na "spojencov".
Podľa hovorkyne holdingu Ustanov nemá v pláne vzdať sa svojej najväčšej spoločnosti a bude aj naďalej sledovať jej vývoj. Dôvodom predaja časti podielu bolo vraj oslabenie ruského akciového trhu.
V oficiálnom vyhlásení USM sa ďalej uvádza, že akcie si rozdelia vysokí členovia manažmentu, vrátane generálneho riaditeľa Megafonu Ivana Tavrina a predsedu predstavenstva firmy Metalloinvest Ivana Strešinského. Usmanov plánuje využiť výnos z predaja na ďalšie investície.
Časopis Forbes odhaduje hodnotu Usmanovho majetku na 18,6 miliardy USD (13,94 miliardy eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy