Šokujúci prieskum: Rakúšania sa cítia byť chudobní

, derStandard.at, lz, Graf: judith niehues/iw köln, Foto: iwkoeln.de

Rakúsky ľud je zúbožený, stredná vrstva dávno zanikla a krajine vládne hŕstka superbohatých vyvolených. Aspoň tak subjektívne vnímajú situáciu v Rakúsku obyčajní ľudia. Objektívna realita je však ružovejšia, než sa im zdá.

Pohľad Rakúšanov na stav ekonomiky v krajine skúmal Inštitút nemeckého hospodárstva. Výsledky majú podľa analýz pramálo spoločné so skutočnosťou. Takmer každý druhý Rakúšan verí, že chudoba tvorí najväčšiu skupinu obyvateľstva. V skutočnosti sa však podľa štúdie ekonómky Judith Niehues väčšina nachádza v strednej vrstve. Do kasty boháčov tiež zaradili respondenti oveľa viac ľudí, ako tam v skutočnosti patrí.

Na svoj prieskum použila ekonómka dotazníky, v ktorých opýtaným preložila päť typov pyramídových grafov, v ktorých je obyvateľstvo rozdelené na chudobnú, strednú a bohatú vrstvu. Až 44 percent respondentov zhodnotilo aktuálnu situáciu v krajine tak, že si vybralo tú pyramídu, v ktorej je najviac ľudí sústredených v spodnej časti. Niehues potom vytvorila pyramídu zo skutočných ukazovateľov rozdelenia príjmov. Tvrdí pritom, že podobné výsledky zaznamenala v rôznych kútoch Európy. Zdá sa tak, že Európania sú vo všeobecnosti skôr pesimisti a nerovnosť v príjmoch obyvateľstva výrazne preceňujú. Okrajovo sa v štúdii dotkla aj Slovenska, ktoré spolu s Českom, Maďarskom a Slovinskom zaradila medzi „východoeurópske krajiny Európskej únie, kde obyvatelia vnímajú rozdiely v príjmoch extrémne kriticky‟. Najbližšie k realite boli v takýchto prieskumoch Švajčiari. Do prieskumu ekonómka zahrnula aj jedinú neeurópsku krajinu – Spojené štáty americké. Tam zaznamenala presne opačný pohľad ľudí. Američania sú presvedčení o tom, že do bohatšej vrstvy ich patrí oveľa viac ako v skutočnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy