O2 Czech Republic sa možno rozdelí na dve firmy

Investičná skupina PPF pravdepodobne do novovzniknutej spoločnosti vyčlení segment pevných liniek a infraštruktúry, firma by však nemala poskytovať služby zákazníkom. Ďalšia spoločnosť, vrátane samotného O2, by mala zahŕňať segment mobilných telefónov, ďalšie služby a ich predaj.

Najväčšia česká telekomunikačná spoločnosť O2 Czech Republic by sa mala rozdeliť na dve firmy. Investičná skupina PPF, ktorá vlastní v O2 Czech Republic väčšinový podiel, pravdepodobne vyčlení do novovzniknutej spoločnosti segment pevných liniek a infraštruktúry, firma by však nemala poskytovať služby zákazníkom. Tie by mala veľkoobchodne predávať ďalším operátorom. Informoval o tom v stredu portál ihned.cz. Ďalšia spoločnosť, vrátane samotného O2, by mala zahŕňať segment mobilných telefónov, ďalšie služby a ich predaj. Podobne fungujú aj konkurenčné spoločnosti T-Mobile a Vodafone. Rozdelením sa môže O2 Czech Republic vymaniť z regulácie, pod ktorú spadá jej monopolné postavenie na trhu s pevnými sieťami. Tej by následne podliehala iba vyčlenená firma, píše ihned.cz.

Samotné O2 ani PPF nechceli informácie priamo komentovať s tým, že s akciami spoločnosti sa obchoduje na burze. „Nekomentujeme špekulácie, obzvlášť vtedy, pokiaľ by náš komentár mohol mať vplyv na cenu akcií spoločnosti,“ uviedol pre ihned.cz hovorca operátora Martin Žabka. Ako však informoval člen vrcholového vedenia PPF a člen predstavenstva O2 Vladimír Mlynář, o rozdelení spoločnosti zatiaľ nie je rozhodnuté.

O2 Czech republic pôsobí na Slovensku prostredníctvom slovenskej dcéry od roku 2006, kedy naň vstúpila ako súčasť španielskej skupiny Telefónica. Svoju komerčnú prevádzku začala 2. februára 2007 a poskytovala služby pod značkou O2. Skupina Telefónica sa koncom vlaňajška dohodla na predaji Telefónica Czech Republic vrátane slovenskej dcéry skupine PPF za 2,467 mld. eur. Na základe dohody sa firma musela premenovať, ale operátor môže používať značku O2 najbližšie štyri roky. Česká i slovenská firma sa tak premenovali na O2.

Súvisiace články

Aktuálne správy