PPF chce rozpoliť O2, od mobilného operátora sa majú oddeliť pevné linky

Česká finančná skupina PPF chce údajne rozdeliť spoločnosť O2 na dve časti. Od najväčšieho mobilného operátora v ČR oddelí pevné linky.

Česká finančná skupina PPF chce údajne rozdeliť spoločnosť O2 na dve časti. Od najväčšieho mobilného operátora v ČR oddelí pevné linky. Vedenie O2 sa totiž sťažuje na zlú návratnosť investícií. Jednou z príčin je aj povinnosť vpustiť na trh s mobilnými sieťami ďalšiu konkurenciu. Rozdelením by sa spoločnosti podarilo vymaniť sa spod regulácie, ktorá monopolné postavenie postihuje, konštatujú na svojej internetovej stránke pražské Hospodářské noviny (HN).
Skupina PPF tak plánuje nečakaný krok v snahe oživiť upadajúci biznis svojho operátora O2. Do novej spoločnosti pravdepodobne vyčlení pevné linky a infraštruktúru. Nebude ale priamo poskytovať služby zákazníkom, ale ako veľkoobchodná firma ich bude predávať ďalším operátorom. Vrátane samotného O2, v ktorom zostane mobilná časť, ďalšie služby a ich predaj. Podobne pritom fungujú aj konkurenčný T-Mobile alebo Vodafone.
Rozdelením sa O2 môže predovšetkým vymaniť spod regulácie, ktorá sa týka len monopolnej pozície v pevných sieťach. Český telekomunikačný úrad bude navyše musieť znovu vypracovať svoje analýzy trhov a nechať ich schváliť Európskou komisiou.
Práve na povinnosť pustiť do pevných sietí konkurenciu, a v dôsledku toho na obmedzené ceny pripojenia k internetu a horšiu návratnosť plánovaných investícií, sa ľudia z PPF často sťažujú.
Rozdelená firma ale nebude obmedzená napríklad v plánovanom vytváraní balíčkov, ktoré budú zahŕňať mobilné volanie, internet a televíziu cez pevnú linku, ako je dnes v dôsledku protimonopolných pravidiel.
Samotná spoločnosť O2 ani PPF nechceli informácie HN priamo komentovať s tým, že firma je obchodovaná na burze. Oddelenie sietí a služieb však zvažoval minulý rok ešte predchádzajúci majiteľ O2, firma Telefónica.
Hlavnou otázkou tak je, čo všetko sa z najväčšieho operátora v ČR vyčlení, a čo v ňom nakoniec zostane. Ostatné firmy na trhu nechceli plány PPF komentovať, pripúšťajú však, že práve skutočný rozsah rozdelenia O2 bude zásadný pre vývoj českých telekomunikácií.
K podobnému kroku siahli pod tlakom regulátora napríklad British Telecom alebo Telecom Italia. Takzvaná funkčná separácia znamenala rozdelenie na siete, maloobchodnú a veľkoobchodnú časť. V roku 2008 sa podobne rozdelila aj Telekomunikacja Polska, dnešný Orange. Dobrovoľne sa delila aj švédska Telia Sonera, ktorá ale vyčlenila len káble vedúce k domácnostiam, nie lukratívnu optickú sieť.
Rozdelenie spoločnosti nie je neznáme ani na burze. "Keby sa O2 delila, dávalo by zmysel, aby sa PPF snažila aspoň v jednej novej firme vykúpiť podiely menšinových akcionárov," hovorí analytik Komerčnej banky Josef Nemý. PPF však doteraz stiahnutie z burzy a vytesnenie minoritných akcionárov odmietala.

Súvisiace články

Aktuálne správy