11 investícií, z ktorých spadnete na zadok

, businessinsider.com, lz, Foto: Flickr

Wall Street neustále prichádza s novými komplexnými nástrojmi, s ktorými sa dá obchodovať a investovať do nich. No často ich „schovajú do vrecka‟ až prekvapujúco jednoduché, nie práve tradičné investície.

Zbierku na prvý pohľad čudných, no zároveň najvýnosnejších investícií uverejnil prestížny magazín Bloomberg Markets. Ani v jednom prípade nejde o cenné papiere. Skôr o komodity, ktoré sú schopné dosiahnuť zisk v stovkách percent ročne.

Víno Chateau Pavie

Aj keď víno v uplynulých troch rokoch investorom veľa radosti nerobilo s ročnou stratou 9,6 percenta, niektorým ročníkom sa naďalej darí skvelo. Najmä produktom viníc Chateau Pavie z francúzskeho regiónu Bordeaux a špeciálne ročníkom 2004, 2001, 1999 a 1998. Napríklad fľaša Chateau Pavie z roku 2004 dosiahla ročný výnos 14.3 % a v trojročnom sledovanom období to bolo až 24.1 % ročne.

Ďalšia skvelá značka z Bordeaux bola Chateau Latour, ročník 1982. Majiteľom ročne vynáša 10.1 %.

Pretekárske auto Formule 1

Štvorkolesové veterány patria k najobľúbenejším investíciám. Za tri roky vyniesli v priemere 21 percent ročne a keď sa im niektorý rok darilo obzvlášť dobre, vyniesli aj viac ako 40 percent. Ako napríklad Mercedes Benz W196 z roku 1954, ktorý jazdil na Veľkých cenách Formule 1 a pilotoval ho Juan Manuel Fangio. Nedávno v aukcii zmenil majiteľa za 29,5 milióna dolárov.

Vzácne Ferrari

V rovnakej kategórii ako klasické veterány sa z pohľadu investorov pohybujú aj skvosty značky Ferrari z 50-tych a 60-tych rokov. Ferrari GTB NART Spyder z roku 1967 sa predal za 27,5 milióna dolárov a podobné ročníky zberatelia kupujú za 10 až 20 miliónov dolárov.

Umelci ako Marcel Duchamp…

Súčasné moderné umenie bolo vo všeobecnosti stratové, no s niekoľkými svetlými výnimkami. Pekné zisky vyniesli napríklad práce francúzsko-amerického umelca Marcela Duchampa. Hodnota jeho diel za jediný rok vzrástla o neuveriteľných 465 percent. Za tri roky to bolo priemerne 93,8 percent ročne.

…Vasudeo S. Gaitonde…

Druhým najúspešnejším moderným umelcom bol indický maliar Vasudeo Gaitonde. Jeho obrazy zaznamenali ročný zisk 198,1 percenta, v trojročnom období to bolo priemerne 83 % ročne.

 

… a Jackson Pollock

Jeden z Pollockových obrazov sa vlani predal za rekordných 58,3 miliónov dolárov. Americký maliar, ktorý bol známy svojským štýlom frkania farby, zarobil investorom 320 % za rok, v dlhšom období to bolo ročne priemerne 57,5 percenta.

Jeho techniku si môžete vyskúšať na stránke http://www.jacksonpollock.org/ , aj keď váš výnos zrejme bude nižší.

Self-storage

Skladovacie priestory pre firmy aj domácnosti sa stali stabilnou a výnosnou investíciou v oblasti realít. V dlhšom období zaznamenali veľmi služný zisk 21,2 percenta.

Staré mince

Na svete existuje stále veľa zberateľov, ktorí sa venujú numizmatike. Hodnota starých platidiel stúpa v priemere o 13,2 % ročne. Obzvlášť žiadané sú mince zo 16. storočia. Jedna britská z roku 1559 vyniesla majiteľovi okolo 26 percent ročne.

Ošípané

Spomedzi poľnohospodárskych komodít magazín Bloomberg medzi najvýnosnejšie v USA zaradil prasce. V trojročnom sledovanom období vyniesli chovateľom 11,5 percenta a za jediný rok zaznamenali chovatelia zisky 56,3 percenta.

Sójová múka

Z menej tradičných agroproduktov sa na medzinárodných trhoch výborne darí sóji. Takáto múka vyniesla za rok 18,5 percenta, čo je viac ako hovädzie, ryža aj drevo.
 

Poštové známky

Vo všeobecnosti známky vynášajú len okolo 2,6 percenta ročne, no aj v tejto oblasti sa nájdu kúsky, ktoré majú pre zberateľov obrovskú hodnotu. Najmä tie z 19. storočia. Niektoré vyniesli šťastným majiteľom ročne aj 26 percent.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy