Zlato opäť rastie

Žltý kov zažíva v dnešnom obchodovaní býčiu náladu potom, čo dva obchodné dni strácalo. Európska seansa tlačí zlato do  zeleného teritória po odlive záujmu z akcií, čo ponúklo potrebný support. Hovoríme o supporte aj napriek faktu, že na Blízkom východe a Ukrajine sa zmierňuje geopolitické napätie.

Na cenu zlata vplýva aj vývoj kurzu zelenej bankovky, ktorý v poslednej dobe silnie na páre s eurom. Preto sa dolárový index, používaný na meranie sily USD voči 16 hlavným menám, nachádza na najvyšších úrovniach od septembra minulého roka. Medzi USD a zlatom donedávna existovala celkom spoľahlivá negatívna korelácia. Spočívala v tom, že zhodnocovanie dolára robí zlato drahšie pre zahraničných investorov. Nemožno sa na ňu 100-percentne spoliehať.

Stále však očividne prevažujú geopolitické fundamenty. Na ukrajinské hranice sa chystá konvoj 280 kamiónov s humanitárnou pomocou, pričom západ  vyjadruje, že by mohlo ísť o zámienku na inváziu. Kyjev totiž tvrdí, že na hraniciach sa zhromaždilo 45 000 ruských vojakov. Hovorca ukrajinskej armády hovorí, že žiadna humanitárna pomoc z Ruska nebude do krajiny vpustená, dokiaľ červený kríž nestanoví potreby regiónu.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy