Euro oslabilo voči doláru aj oproti jenu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro oslabilo voči doláru aj oproti jenu,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 12. augusta (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v utorok voči doláru aj oproti japonskému jenu klesla. Poškodilo ju to, že podľa indexu, ktorý zostavuje inštitút ZEW, oslabila dôvera analytikov a investorov v nemeckú ekonomiku. Považuje sa to za ďalší znak spomalenia zotavovania eurozóny. Index inštitútu ZEW v auguste klesol už ôsmy mesiac po sebe. Oslabil na 8,6 bodu, čiže najnižšie od decembra 2012.

Euro voči doláru kleslo na 1,3339 USD/EUR, čo bolo oproti predošlému obchodovaciemu dňu oslabenie o 0,3 %. Oproti jenu spoločná európska mena oslabila na 136,50 JPY/EUR. Pokles eura podporil úroveň dolárového indexu, ktorý meria hodnotu americkej meny voči košu iných hlavných svetových mien. Index stúpol o 0,2 % na 81,648 bodu. Jen, ktorý sa považuje za bezpečné útočisko, zostal pod svojím maximom, na ktoré sa dostal minulý týždeň. Dolár voči jenu vzrástol o zhruba 0,15 % na 102,30 JPY/USD.

Kurz českej koruny a poľského zlotého oproti spoločnej európskej mene sa v utorok nezmenil a maďarský forint oslabil. O 15:33 SELČ bol kurz koruny voči euru 27,848 CZK/EUR, čiže sa rovnal uzatváraciemu kurzu z predošlého obchodovacieho dňa. Rovnako kurz poľského zlotého sa rovnal uzatváracej úrovni z predchádzajúceho dňa, a to 4,203 PLN/EUR. Maďarský forint klesol o 0,33 % na 314,500 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy