Dohra hypokrízy: Bank of America zaplatí rekordnú pokutu 17 miliárd dolárov

, nytimes.com, lz

NEW YORK – Také odškodné ešte v histórii korporátnej Ameriky nepadlo. Za pochybné obchody s bezcennými hypotékami, ktoré spustili hlbokú recesiu svetového finančného systému, zaplatí Bank of America 17 miliárd dolárov (12,7 miliardy eur).

Odškodné, ktoré pozostáva z peňažnej pokuty a nepeňažných úľav pre spotrebiteľov, navrhli predstavitelia banky ministerstvu spravodlivosti doslova v hodine dvanástej. Doterajšie rokovania v rámci mimosúdnej dohody totiž žiadny efekt nepriniesli a minister spravodlivosti Eric H. Holder dal banke jasné ultimátum: „Ponúknite viac, inak padne žaloba!‟ Manažment druhej najväčšej americkej banky si rýchlo spočítal, o koľko viac by ich stál súdny proces a výšku navrhovaného vyrovnania zvýšil z 13 na 17 miliárd.

Detaily vyrovnania ešte nie sú známe. Otázna je najmä podoba spomínaných úľav pre zákazníkov, no v najbližších týždňoch by dohodu mali definitívne spečatiť. Ak sa na sume vyrovnania nič nezmení, pôjde o najvyššiu pokutu v histórii. A to prvostupňový sudca pôvodne nariadil banke zaplatiť 1,3 miliardy dolárov, no právnici a manažment banky sa z nepochopiteľných dôvodov rozhodli rozsudok napadnúť v odvolacom konaní. Až neskôr si uvedomili, že ďalší verdikt by ich mohol vyjsť ešte drahšie a spor sa snažia urovnať mimo súdnej siene.

Žiadna z bánk, ktorá bola zapletená do obchodov s takzvanými toxickými dlhopismi, sa pritom k 17 miliardám ani nepriblížila. Napríklad Citigroup nedávno vyjednala s ministerstvom náhrady za 7 miliárd dolárov. Ministerstvo spravodlivosti vyčítalo Bank of America, že klientov dostatočne neinformovala o rizikách obchodov s cennými papiermi. Veselo potom predala vyše 17 600 hypotekárnych záložných listov, z ktorých mnohé nemali žiadnu reálnu cenu. Keď v roku 2008 celá bublina na realitnom trhu praskla, klienti prišli o celoživotné úspory. Poplach s bezcennými hypotékami, ktoré vo veľkom nakupovali aj európske či ázijské finančné domy, napokon odštartoval celosvetovú krízu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy