Riziko spadnutia do chudoby na Slovensku pociťuje 44 % občanov

Riziko skĺznutia do chudoby pociťuje na Slovensku 44 % obyvateľov. Väčšie obavy ako Slováci majú pritom už len obyvatelia piatich európskych ekonomík. Vo svojej analýze to uviedol analytický tím Poštovej banky na základe údajov najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil v júni tohto roka.
Ako uviedli analytici banky, v SR je stále bez práce približne každý ôsmy ekonomicky aktívny človek. „Ani tí, čo prácu majú, však nemajú vždy na ružiach ustlané. Priemerná mzda na Slovensku dosahuje len približne 30 % európskeho priemeru. Aj tak si na ňu ale nesiahnu až dve tretiny zamestnaných ľudí. Mnohé slovenské rodiny tak pociťujú finančné ťažkosti a obávajú sa budúcnosti,“ skonštatovali analytici Poštovej banky.
Podľa Eurobarometra najvyšší podiel obyvateľov pociťujúcich riziko spadnutia do chudoby pociťujú Gréci, a to až 56 % z nich. Ako uviedli analytici, v tejto krajine je bez práce každý štvrtý ekonomicky aktívny človek a grécky pracovný trh sa ešte stále nedostal na cestu stabilizácie. „V žiadnej inej krajine neprekročil podiel obyvateľov obávajúcich sa chudoby hranicu 50 %,“ spresnili analytici Poštovej banky.
Viac ako Slováci cítia riziko prepadu za hranicu chudoby popri Grékoch ešte Litovčania, Lotyši, Chorváti a Maďari. Naopak, Česi sa chudoby výraznejšie neobávajú. Súhlas s tvrdením, že pociťujú riziko chudoby, totiž vyjadrilo len 19 % Čechov. „V Európskej únii ako takej sa skĺznutia do chudoby obáva tretina oslovených obyvateľov,“ doplnili bankoví analytici.
Najmenšie obavy z chudoby majú obyvatelia škandinávskych ekonomík a Malty. Ako zdôvodnili analytici, súvisí to s pomerne vysokou životnou úrovňou v týchto krajinách a nízkym podielom ľudí bez práce. Napríklad vo Fínsku sa skĺznutia za hranicu chudoby obáva len 9 % obyvateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy