ExxonMobil začal vrtné práce v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin označil spoluprácu firiem ExxonMobil a Rosnefť pri ťažbe v Arktíde za vzor.

Americký ropný gigant ExxonMobil začal vrtné práce v ruskej časti Arktídy napriek tomu, že sankcie Západu voči Rusku sa týkajú aj jeho partnerskej spoločnosti Rosnefť. Ruský prezident Vladimir Putin označil spoluprácu firiem ExxonMobil a Rosnefť za vzor. Sankcie USA voči Moskve pre krízu na Ukrajine nemajú za cieľ zastaviť spoločné projekty ruských a amerických firiem, avšak sú zamerané na to, aby firme Rosnefť chýbali doláre a aby nemala prístup k moderným technológiám.

„Motorom komerčného úspechu je dnes efektívna medzinárodná spolupráca,“ povedal Putin v sobotu prostredníctvom videokonferencie z čiernomorského letoviska Soči generálnemu riaditeľovi firmy Rosnefť Igorovi Sečinovi a vedúcemu manažérovi spoločnosti ExxonMobile v Rusku Glennovi Wallerovi. „Naša spolupráca je dlhodobá,“ povedal Waller, podľa ktorého jeho firma má záujem na pokračovaní práce v Rusku.

USA a Európska únia zaviedli sankcie voči predstaviteľom blízkym Putinovi. K sankciám patrí zmrazenie aktív a zákaz udeľovania víz. Cieľom je obmedziť prístup ruských štátnych bánk k západnému kapitálu. Dôvodom sankcií je rola Moskvy v kríze na Ukrajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy