Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Český akciový trh v uplynulom týždni mierne oslabil. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 950,66 bodu, pričom v závere predchádzajúceho týždňa bola jeho uzatváracia hodnota 951,12 bodu. Akciovému trhu krajiny sa nedarilo napriek pozitívnym správam o vývoji nezamestnanosti a o vývoji českého zahraničného obchodu.

Štatistický úrad krajiny v pondelok informoval, že priemerný počet nezamestnaných v Českej republike, očistený od sezónnych vplyvov, podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce (ILO) v druhom kvartáli tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 19,1 tis. ľudí. V stredu štatistický úrad uviedol, že zahraničný obchod Českej republiky v júni podľa predbežných údajov vykázal prebytok 19,1 mld. českých korún (CZK). V medziročnom porovnaní sa tak zvýšil o 4,1 mld. CZK.

Maďarský akciový trh v uplynulom týždni tiež klesol. Hlavný budapeštiansky index BUX v piatok uzavrel na úrovni 17 092,37 bodu. V závere predošlého týždňa to bolo 17 700,59 bodu. V úvode týždňa prišla pre Maďarsko pozitívna správa o tom, že skupina MOL uzatvorila so spoločnosťou Lukoil zmluvu o kúpe jej maloobchodnej siete v Českej republike so 44 čerpacími stanicami. Vďaka tejto akvizícií, ako aj nedávno oznámenej kúpe siete AGIP od spoločnosti ENI, bude MOL podľa zverejnených informácií vlastniť a prevádzkovať v Česku 318 čerpacích staníc. Negatívna však bola utorková správa Európskej centrálnej banky, ktorá uviedla, že maďarský plán pomoci dlžníkom v cudzích menách môže ohroziť stabilitu tamojšieho finančného systému a spätná účinnosť prijatých zákonov vyvoláva pochybnosti o súlade s právom Európskej únie.

V uplynulom týždni sa nedarilo ani poľskému akciovému trhu. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 315,65 bodu, ale v závere predošlého týždňa to bolo 2 341,91 bodu. Poľský minister práce Jacek Mecina síce v stredu uviedol, že miera nezamestnanosti v krajine by mala v auguste klesnúť na 11,7 % z júlových 11,9 %. Minister hospodárstva Janusz Piechocinski však v ten istý deň konštatoval, že Poľsko pravdepodobne musí zredukovať prognózu svojho ekonomického rastu v budúcom roku v dôsledku spomalenia nemeckého hospodárstva. V návrhu štátneho rozpočtu Varšava minulý týždeň uviedla, že v roku 2015 ekonomika Poľska vzrastie o 3,8 %.

(1 EUR = 27,825 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy