Ropa Brent zlacnela, znížili sa aj ceny zlata

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Londýnska ropa Brent v piatok zlacnela. Reagovala tak na letecké údery Spojených štátov amerických v severnom Iraku, keďže podľa analytikov by to mohlo zmenšiť riziko narušenia dodávok ropy z krajiny, ktorá je druhým najväčším producentov čierneho zlata v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Cenu ľahkej americkej ropy však podporilo oživenie akciového trhu. Ropa Brent v úvode obchodovania stúpla na týždňové maximum 106,85 USD za barel, ale vzápätí oslabila a uzavrela nižšie o 42 centov, a to na úrovni 105,02 USD za barel. Ľahká americká ropa uzavrela vyššie o 31 centov na úrovni 97,65 USD za barel, ale išlo o pokles oproti hodnote 98,45 USD za barel, na ktorú sa dostala v priebehu dňa.

Cena zlata sa v piatok znížila. Smerom nadol ju tlačil nedostatok fyzických nákupov a posilnenie amerického akciového trhu. Záujem o zlato ako o bezpečné aktívum sa stratil po tom, ako ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukončilo vojenské cvičenie pri hraniciach s Ukrajinou. V reakcii na túto správu index amerického akciového trhu S&P 500 stúpol o približne 1 %. Spotová cena zlata do 18:14 GMT klesla o 0,3 % na 1 309,66 USD za uncu. Decembrové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli nižšie o 1,50 USD na úrovni 1 311 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3388 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy