Nepredaná pôda v Číne signalizuje neistotu developerov

 Prvýkrát po troch rokoch na minulo-týždňovej aukcii v Pekingu sa nepredali ponúkané pozemky, čo signalizuje, že developeri sú nervózni z pokračujúcej slabosti na trhu s nehnuteľnosťami.Podľa čínskych správ v médií: U dvoch z piatich ponúk, ktoré prišli do predaja od pekinskej vlády počas minulého týždňa nebola predložená žiadna ponuka - prvýkrát od apríla 2011.

 

Prvýkrát po troch rokoch na minulo-týždňovej aukcii v Pekingu sa nepredali ponúkané pozemky, čo signalizuje, že developeri sú nervózni z pokračujúcej slabosti na trhu s nehnuteľnosťami.

Podľa čínskych správ v médií: U dvoch z piatich ponúk, ktoré prišli do predaja od pekinskej vlády počas minulého týždňa nebola predložená žiadna ponuka – prvýkrát od apríla 2011. V inej aukcii vykonanej v pondelok, dve zo štyroch ponúk boli predané developerom za nižšie, ako očakávané ceny.

Podľa Ryana Huanga, analytika u singapurskej spoločnosti IG, nepredaný objem v aukciách naznačuje „nesúlad medzi tým, akú cenu chcú miestne vlády a tým, akú cenu sú ochotní zaplatiť (viac) opatrní developeri.“

Miestne vlády v Číne sa spoliehajú na predaj pozemkov, kde získavajú veľkú časť svojich príjmov a nie sú ochotné ustúpiť z vysokých cien, ale developeri sa snažia získať nižšie ceny, pretože majú menej hotovosti, vzhľadom k nedávnemu poklesu cien a sprísneniu úverového trhu.

A Huang povedal, že neočakáva zmenu tohto trendu v dohľadnej dobe.

Huang dodal: Pravdepodobne aj naďalej budeme vídať pomerne utlmenú aktivitu developerov, pretože investori majú čoraz väčšie obavy, napriek poklesu cien nehnuteľností a zaujímajú postoj „počkáme a uvidíme“.

Vedúci analytik pre oblasť nehnuteľností v Ázií pre Credit Suisse, poznamenal: „Tieto neúspešné aukcie sú výsledkom nesprávneho posudzovania trhu od miestnych vlád.“

„Developeri za posledných šesť mesiacov upravili svoje očakávania ohľadne budúcich cien nehnuteľností, vzhľadom na oslabujúcu situáciu na trhu s bývaním  ale miestne vlády doteraz nevedeli pristúpiť k upraveniu ich vlastných očakávaní, takže ceny niektorých pozemkov boli nastavené na príliš vysoké úrovne.“

Súčasná situácia predstavuje veľký kontrast k rovnakému obdobiu minulého roka, kedy sa hlavní čínski developeri boli ochotní razantne predbiehať v ich agresívnych ponukách.

Ale situácia na čínskom trhu s nehnuteľnosťami sa v súčasnosti výrazne líši. Ceny od konca minulého roka prešli korekciou, ako nadobudli účinnosť vládne kroky k ochladeniu nafúknutých cien.

Podobné: Celkový dlh Číny dosahuje až 251% HDP

Dáta z Číny ukázali, že ceny nehnuteľností v júli roka 2014 klesli tretím mesiacom za sebou. Priemerné ceny nových domov 100 čínskych miest klesli o 0,8 percenta v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, čo bol ostrejší pokles, ako júnové zníženie o 0,5 percenta.

Ale Michael Klibaner, vedúci výskumu pre Čínu u spoločnosti Jones Lang LaSalle počas tohto týždňa poznamenal, že očakáva skoré dosiahnutie dna čínskych cien nehnuteľností, čo by malo poskytnúť určitú úľavu pre developerov.

„Vidíme, že dostupnosť hypoték sa neustále zlepšuje, čo je rozhodujúce pre kupcov nehnuteľností a zľavy od developerov lákajú zákazníkov späť do showroomu a na miestnej úrovni je vidno zmiernenie niektorých politík … čo by mohlo dosť pomôcť zastabilizovaniu objemu transakcií.“

Vláda nedávno znížila obmedzenia pre kupcov druhej, alebo tretej nehnuteľnosti – aj keď obmedzenia v Pekingu, Šanghaji, Kantone a Shenzhene zostali nezmenené.

Klibaner dodal: „Dve veci sa môžu stať, keď ceny klesajú, ľudia si môžu myslieť, že budú klesať aj ďalej a ľudí budú čakať, alebo si povedia „dobre, že je to lacnejšie, než tomu bolo minulý týždeň, tak si to nenechám ujsť a kúpim teraz.“ A myslíme si, že druhý scénar sa začína napĺňať.“

„Úprimne povedané, jediný prípad kedy som videl naozaj negatívny sentiment bol v roku 2008, bez ohľadu na to, ako ako boli nehnuteľností lacné, ľudia jednoducho nemali záujem o kúpu bytu … ale teraz vidíme, že tieto zľavy lákajú kupcov … a očakávame, že výsledky počas mesiaca september a október (sezónne silné obdobie) na to poukážu.“

Zdroj: MoneyControl

Súvisiace články

Aktuálne správy