Rusi môžu na slovenské elektrárne zabudnúť:Rozhodol tlak EÚ!

, BANC Foto:SITA

Rím 7. augusta (TASR) - Talianska spoločnosť Enel vylúčila potenciálnych ruských kupcov zo zoznamu uchádzačov o jej dcérsku firmu Slovenské elektrárne (SE), ktorá je najväčším producentom elektriny na Slovensku.

Dôvodom je tlak Európskej únie (EÚ) a sankcie proti Rusku za jeho prístup k ukrajinskej kríze. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na ľudí oboznámených so situáciou. Najväčšia talianska energetická spoločnosť vylúčila dohodu o predaji SE, ktoré vlastnia aj jadrové elektrárne, ruským firmám, vrátane štátnej firmy Rosatom, tvrdia zdroje, ktoré nechceli byť menované. Dôvodom, prečo sa tak Enel rozhodol, sú obavy EÚ z predaja strategickej infraštruktúry ruským spoločnostiam. Európa je totiž príliš závislá od dodávok energií z Ruska.

Rozhodnutie Enelu ukazuje, pod akým tlakom sú firmy v Rusku a v Európe v dôsledku sankcií, ktorými sa EÚ a USA snažia potrestať Moskvu za agresívne správanie voči Ukrajine. Nemecká vláda tento týždeň prikázala výrobcovi vojenskej techniky Rheinmetall, aby zastavil práce na projekte vojenského výcvikového strediska v Rusku. EÚ totiž minulý týždeň rozšírila sankcie a zakázala vývoz vojenskej techniky, ako aj technológií na ťažbu energetických surovín a ďalších produktov do Ruska.

Čo sa týka predaja SE, hovorca Európskej komisie (EK) sa k tejto záležitosti odmietol vyjadriť. Hovorkyňa Enelu uviedla len toľko, že predaj SE pokračuje, ale odmietla sa vyjadriť k potenciálnym kupcom. A hovorca Rosatomu vyhlásil, že jeho firma nezastavila rokovania s Enelom o kúpe slovenských aktív, ďalšie detaily však tiež nechcel prezradiť. Po vylúčení ruských firiem sa teraz Enel obzerá po európskych a čínskych záujemcoch o jeho 66-% podiel v SE, aj keď vzhľadom na fakt, že jadrové reaktory na Slovensku sú z Ruska, by bol Rosatom logickým kandidátom na kúpu. Enel vlastní väčšinový podiel v SE a zvyšok má v rukách slovenská vláda. Hodnota podielu Enelu sa odhaduje na 2,7 miliardy eur. Generálny riaditeľ talianskej firmy Francesco Starace chce výnosmi z predaja aktív znížiť dlh Enelu, ktorý už prekročil 40 miliárd eur. Vlani sa mu podarilo získať 1,3 miliardy eur z predaja podielu v producentovi plynu SeverEnergia ruskej spoločnosti Rosnefť. Tú pritom USA zaradili na zoznam ruských firiem, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

Slovenské elektrárne sa podieľajú až 77 % na celkovej výrobe elektriny v krajine. Prevádzkujú aj štyri jadrové reaktory a ďalšie dva sú vo výstavbe. Práve náklady na výstavbu dvoch reaktorov v Mochovciach vyvolali spor medzi Enelom a slovenskou vládou, prekročia totiž stanovenú sumu 3,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy