Emitenti si od septembra môžu určiť podmienky splácania dlhopisov sami

Emitenti dlhopisov už nebudú musieť Národnej banke Slovenska (NBS) predkladať emisné podmienky. Novelizovaný zákon o dlhopisoch, ktorý sa začne uplatňovať v tomto roku v septembri, má odstrániť bariéry podnikania na kapitálovom trhu na Slovensku.
„Má sa znížiť aj administratívna náročnosť vydávania nových emisií dlhopisov zrušením niektorých nadbytočných informačných povinností. Dôvodom vydávania dlhopisov je získanie externých finančných zdrojov iným spôsobom, než je napríklad bankový úver. Výhodou je, že na rozdiel od úveru si môže emitent dlhopisov určiť samostatne podmienky splácania istiny a úrokov,“ povedal pre TASR Martin Vrzgula z RM-S Market, o.c.p., a.s.
S vydávaním dlhopisov je spojené aj riziko, že podnik alebo iný emitent dlhopisov nebude schopný splácať istinu a úroky z dlhopisov. Preto sa novelou posilňujú aj práva majiteľov dlhopisov. „Umožňuje sa napríklad zriadenie schôdze majiteľov alebo voľba kolektívneho zástupcu majiteľov dlhopisov, čo umožňuje efektívnejšie chrániť ich práva,“ informovalo TASR Ministerstvo financií (MF) SR. Novelizácia zákona má podľa vyjadrenia ministerstva podporiť aj začínajúce malé a stredné podniky. Vydávanie dlhopisov pre emitentov zabezpečujú banky alebo obchodníci s cennými papiermi.
„Náklady spojené s vydaním dlhopisov, závisia od odmeny buď príslušnej banke, alebo obchodníkovi s cennými papiermi. Ďalej je to odmena Centrálnemu depozitáru cenných papierov (CDCP), určená percentuálnou sadzbou v závislosti od objemu vydávanej emisie dlhopisov a tiež od lehoty splatnosti dlhopisov,“ vyčíslil Vrzgula.
Na prijatie dlhopisov na obchodovanie na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB), a. s., je potrebné vypracovať prospekt cenného papiera (CP) – teda dokument, ktorý slúži investorovi pri posudzovaní CP. Obsahuje informácie o emitentovi a údaje o cenných papieroch.
„Prospekt schvaľuje NBS a následne po jeho schválení sa podáva žiadosť o prijatie dlhopisov na obchodovanie na BCPB,“ doplnil Vrzgula.
Novela zavádza nielen flexibilnejšiu úpravu emisných podmienok, ale aj určovania výnosov z dlhopisov, čo podľa MF SR umožní podnikateľom flexibilnejšie reagovať na meniacu sa situáciu na finančnom trhu. „Umožňuje sa tiež vydávať emisie dlhopisov po častiach (tzv. tap emisie) a emisie zabezpečených dlhopisov, teda dlhopisov za ktorých vyplatenie prevezme záruku tretia osoba, teda ručiteľ,“ doplnilo MF SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy