Telefónica chce získať brazílsku spoločnosť GVT

Spoločnosť Telefónica ponúkla francúzskej spoločnosti Vivendi 6,7 mld. eur za jej brazílsku divíziu GVT

Španielska spoločnosť Telefónica ponúkla francúzskej spoločnosti Vivendi 6,7 mld. eur za jej brazílsku divíziu GVT. Telefónica sa týmto spôsobom snaží posilniť pozíciu lídra na rýchlorastúcom brazílskom trhu. Spoločnosť Vivendi vo svojom stanovisku uviedla, že žiadna z jej divízií nie je na predaj, predstavenstvo firmy však na svojom nasledujúcom zasadnutí ponuku zváži.

Spoločnosť Telefónica by za spoločnosť GVT zaplatila 5,3 mld. USD v hotovosti a zvyšok by zaplatila vo forme nových akcií. Tie by vydala spoločnosť Telefónica Brazil a dosiahli by hodnotu 12 % väčšej spoločnosti. Brazílsky trh je pre spoločnosť Telefónica pretože v rámci španielskej skupiny generuje druhé najvyššie príjmy. Brazílsky trh má navyše potenciál rastu. Zdroj blízky spoločnosti Vivendi uviedol, že spoločnosť Telefónica ponúka „dobrú cenu na prvú ponuku“. Zatiaľ však nie je jasné, čo firma urobí.

Telefónica pôsobila na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Telefónica Slovakia poskytujúcou mobilné služby pod značkou O2. Na slovenský trh vstúpila v roku 2006 a svoju komerčnú prevádzku začala 2. februára 2007. Skupina Telefónica sa koncom vlaňajška dohodla na predaji Telefónica Czech Republic vrátane slovenskej dcéry skupine PPF za 2,467 miliardy eur. Od januára 2014 je Telefónica Slovakia súčasťou skupiny PPF, od júna 2014 sa premenovala na O2 Slovakia.

(1 EUR = 1,3382 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy