Pumpy Lukoil v SR prejdú pod neznámu maďarskú firmu

Lukoil opúšťa trh maloobchodného predaja pohonných látok v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku. Slovenské čerpacie stanice predáva neznámej maďarskej firme Norm Benzinkút Kft.

Čerpacie stanice spoločnosti Lukoil na Slovensku zmenia majiteľa. Ruská ropná spoločnosť totiž oznámila, že podpísala kontrakt na predaj čerpacích staníc v Českej republike s maďarským Molom a pumpy na Slovensku a v Maďarsku predáva spoločnosti Norm Benzinkút Kft.

 

"Obe dohody by mali byť uzavreté pred koncom roka 2014,“ píše maďarský internetový portál portfolio.hu. Podľa vyhlásenia ruskej ropnej firmy Lukoil bolo rozhodnutie predať čerpacie stanice v spomínaných troch krajinách Visegrádskej štvorky výsledkom úsilia optimalizovať podnikanie spoločnosti v predaji ropných produktov.

Sieť 44 čerpacích staníc v Českej republike by mal prevziať český Slovnaft patriaci do skupiny Mol. Zvyšných 19 púmp na Slovensku a 75 v Maďarsku by malo zase prejsť pod neznámu spoločnosť Norm Benzinkút Kft, ktorá podľa maďarských registrov vznikla iba v roku 2014. Pod akou značkou tak budú na Slovensku prevádzkované, je otázne.

Portál etrend.sk píše, že podľa maďarských zdrojov patrí Norm Benzinkút spoločnosti IMFA Kft niekdajšieho popredného predstaviteľa Jukosu v Maďarsku Imreho Fazekasa a spoločnosti Benczúr 13 Kft, ktorej vlastníkom je zrejme schránková firma Normeston Ltd. so sídlom v Belize. Normeston má pritom podľa etrend.sk prepojenie aj na samotný Mol. V roku 2009 predal totiž polovicu podielu vo svojej Mol Energy Trade Ltd. práve Normestonu.

Spoločnosť Lukoil prevádzkovala čerpacie stanice na Slovensku od roku 2007, kedy prebrala sieť čerpacích staníc Jet od predchádzajúceho vlastníka ConocoPhilips.

Súvisiace články

Aktuálne správy