Zápchy v Sao Paule a Rio de Janeiro stoja Brazíliu ročne 44 miliárd USD

Automobilový priemysel v Brazílii bude v nasledujúcich rokoch prudko rásť. Nemecký mesačník manager magazin (mm) informuje, že víťazné ťaženie osobných áut v niektorých častiach krajiny naráža na hranice rozvoja. Zápchy na cestách Rio de Janeiro a Sao Paula znižujú ich hospodársky výkon o 8 %.
Obe mestá podľa odbornej štúdie priemyselného združenia Ria prichádzajú ročne takmer o 44 miliárd USD (32,78 miliardy eur). Sao Paulo stráca ročne vyše 31 miliárd a Rio necelých 13 miliárd USD. Suma je výsledkom hodnoty strateného pracovného času a pohonných látok, ktoré sa zbytočne spália počas prestojov na cestách. Do strát sa nezapočítali zvýšené výdavky na zdravotníctvo a infraštruktúru.
Mnohých podnikateľov v Sao Paule situácia na cestách prinútila, aby cestovali helikoptérami.
Zapchaté cesty v oboch mestách znižujú brazílsky ročný hrubý domáci produkt o 2 %.
Automobilový priemysel je však pre výrobcov nádejným trhom, ktorý by im mohol uspokojiť rastové zámery. Ročne sa v Brazílii predávajú takmer 4 milióny vozidiel. V poslednom období, najmä v dôsledku spomalenia tempa rastu najväčšej ekonomiky Latinskej Ameriky, došlo na jej automobilovom trhu k stagnácii, hoci na 1000 Brazílčanov pripadá len 200 áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy