Belgicko ako posledná z krajín EÚ sa v stredu dočká dňa daňovej slobody

Belgicko je poslednou členskou krajinou Európskej únie, ktorej občania ešte nedosiahli takzvaný deň daňovej slobody. Stane sa tak až v stredu, 6. augusta. Uviedla tlačová agentúra Belga.
Finančná audítorská firma EY v dnes zverejnenom vyhlásení uviedla, že belgickí pracovníci zostávajú aj naďalej najviac zdanenými v Európe a pre dosiahnutie priemerného platu pracujú o tri dni viac pre štát ako pred piatimi rokmi.
Deň daňovej slobody, ako pripomenula Belga, je dátum, kedy zamestnanec prestane platiť dane štátu a môže mať svoje príjmy iba pre seba.
Belgicko zostáva krajinou, kde zdanenie práce je najvyššie v celej EÚ. Efektívna daňová sadzba belgických zamestnancov (vrátane DPH) predstavuje 59,6 %. Priemer v EÚ je 45,27 %.
Prvá členská krajina EÚ, ktorá oslavuje svoj deň daňovej slobody, je Cyprus (21. marec). Nasledujú Írsko a Malta (28. apríl). Krajiny, kde daňové zaťaženie je najhoršie v EÚ sú Rakúsko (25. júl), Francúzsko (28. júl) a nakoniec Belgicko (6. august).
Priemerný belgický zamestnanec – ako jeden z najlepšie vyškolených a najproduktívnejších na svete – dostáva čistý plat, ktorý je ôsmy najvyšší spomedzi krajín EÚ. Z hľadiska zamestnávateľov je však čoraz drahšie prijímať nových zamestnancov,“ upozornil James Rogers, spoluautor dnes zverejnenej štúdie z Ekonomického inštitútu Molinari.
Podľa jeho slov však skutočnosť, že zamestnávatelia opúšťajú Belgicko, nie je daná vysokými mzdami zamestnancov, ale tým, že dane a sociálne odvody sú najvyššie v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy