Putinove sankcie a FED zvyšujú obavy z Poľska

Poľské vládne dlhopisy klesali najrýchlejším tempom za šesť mesiacov, ako sa objavujú špekulácie, že ekonomika potrebuje čerstvý menový stimul, čo zatieňuje znepokojenie nad načasovaním zvyšovania amerických úrokových sadzieb.Výnos 10-ročnýchých vládnych dlhopisov v posledných troch dňoch minulého týždňa vzrástli o 30 bázických bodov, čo je najväčší nárast od januára (podľa dát agentúry Bloomberg).

Poľské vládne dlhopisy klesali najrýchlejším tempom za šesť mesiacov, ako sa objavujú špekulácie, že ekonomika potrebuje čerstvý menový stimul, čo zatieňuje znepokojenie nad načasovaním zvyšovania amerických úrokových sadzieb.

Výnos 10-ročnýchých vládnych dlhopisov v posledných troch dňoch minulého týždňa vzrástli o 30 bázických bodov, čo je najväčší nárast od januára (podľa dát agentúry Bloomberg). Výnos dlhopisov dnes na obed vo Varšave klesol o päť bázických bodov na 3,42 percenta. Prémia, ktorá požadujú investori k držaniu dlhopisov, k ekvivalentných nemeckým cenným papierom dnes klesla, po minulotýždňovom najväčšom rozšírení od mesiaca máj.

Ekonomika začína ukazovať známky prvej kontrakcie za viac ako rok, v odvetví spracovateľského priemyslu. Ruský prezident Vladimir Putin z Poľska zakázal dovoz ovocia a zeleniny vrátane jabĺk a kapusty, v reakcii na sankcie Európskej únie. Kým tieto protivetre podnietili špekulácie, že tvorcovia politík znížia náklady na pôžičky, ale dôležitým faktorom pre investorov je možné zvýšenie sadzieb od Federálneho Rezervného systému.

Politickí činitelia USA počas minulého týždňa ďalej znížili mesačné nákupy aktív až na 25 miliárd dolárov, čím by sa mal týmto tempom zastaviť už v októbri. Opakovali, že pravdepodobne budú držať sadzby nízko po „dlhšiu dobu“ potom, čo ukončia tento balík stimulácie.

1.augusta agentúra Markit Economics uviedla, že index nákupných manažérov (PMI) Poľska v júli klesol na 49,4 z 50,3 v júni,  čo nedosiahlo priemerný odhad 14 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg, ktorý bol na úrovni 50,5. Výsledok pod úrovňou 50 signalizuje kontrakciu. Medzi ďalšie zverejnené údaje patrila priemyselná výroba mesiaca júna, rast miezd a maloobchodných tržieb, ktoré boli taktiež pod očakávaniami.

Esther Law, ktorý pomáha dohliadať na 249 miliárd dolárov a je manažérom fondu u Pioneer Global Investments v Londýne v e-maile 1. augusta poznamenal: „Slabší, než sa očakávaný výsledok PMI by mal byť teoreticky pozitívny pre dlhopisy, ale vonkajšie faktory boli hlavnou hnacou silou pre miestny trh s dlhopismi.

Utlmujúci rast

Vlády členských štátov EÚ sa minulý týždeň dohodli na vylúčení štátnej banky Ruska z predaja akcií alebo dlhopisov v Európe a obmedzili vývoz, vrátane zariadení ropného priemyslu. Ruský zákaz ročne ovplyvňuje trh o hodnote zhruba 1 miliardy eur (1,3 miliardy dolárov) – podľa poľských údajov verejných financií.

Vicepremiér Janusz Piechocinski novinám Rzeczpospolita dňa 1 augusta poznamenal: „Sankcie by mali v roku 2014 zasiahnuť ekonomický rast Poľska o 0,6 percentuálneho bodu. Z očakávaní centrálnej banky zverejnených v júli, kedy politici ponechali svoju hlavnú sadzbu na rekordne nízkych 2,5 percenta by expanzia v tomto roku mala zaznamenať úroveň 3,6 percenta.

Analytik Bank BGZ vo Varšave v poznámke 31.júla uviedol: Dlhopisový trh môže byť „podporovaný“ ruským zákazom, ktorý posilní „deflačný tlak a zvýšil pravdepodobnosť, že dokonca príde k zníženiu úrokovej sadzby o 50 bázických bodov.“

Navyše rozdiel výnosu medzi 10-ročnými dlhopismi Poľska a Nemecka dnes klesol na 229 bázických bodov, po zvýšení na 234 bodov počas minulého týždňa, čo bolo najviac od 21. mája. Poľský zlotý dnes voči euru rástol o 0,2 percenta na 4,1775.

Správca fondu, ktorý dohliada na dlhopisy o hodnote 6,5 miliardy dolárov rozvíjajúcich sa trhov u spoločnosti GAM v Londýne 1. augusta poznamenal: „Nemyslíme si, že dnešný pokles, je možné považovať za niečo viac, ako rozumnú korekcia,“ … “ Americký hrubý domáci produkt a FED „sú hlavnou hnacou silou pre dlhopisy.“

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Súvisiace články

Aktuálne správy