Slovenskí podlahári sa nemôžu presadiť na trhoch EÚ

Podnikateľské prostredie na Slovensku je podľa cechmajstra Cechu podlahárov Slovenska (CPS) Tibora Pásztora aj naďalej v kríze.
„Našim živnostníkom združeným v cechu bránia presadiť sa na európskych trhoch nejednotné legislatívne podmienky a rôzne administratívne prekážky. Na Slovensku narážame na veľkú administratívnu záťaž, vysoké odvody, ale aj na nedostatok práce z dôvodu slabej kúpyschopnosti obyvateľov,“ povedal pre TASR Pásztor.
Členovia cechu s podnikaním inde skúsenosti ani nemajú, keďže na priame podnikanie v členských krajinách EÚ je potrebné sídlo pobočky v danej krajine, a to aj z dôvodu registrácie k DPH. „Zriadenie pobočky v danej krajine je administratívne náročný proces, nehovoriac o nutnosti splniť rôzne a nejednotné požiadavky každého členského štátu na začatie živnosti,“ povedal Pásztor. Výnimkou je podľa neho len Česká republika. „Tam nám pomáha dobré meno našich remeselníkov z čias spoločného štátu,“ poznamenal.
Práce v súkromnom sektore z dôvodu nízkych zárobkov obyvateľstva je stále málo. „Štátne zákazky väčšieho významu sú pre nás nedostupné z dôvodu vysokej korupcie, dlhej lehoty splatnosti faktúr, nezaplatenia za realizovanú prácu. Väčšinou od nás vyžadujú len vypracovanie cenových ponúk, ale slúži to len na naplnenie kritérií akože verejných súťaží, kde víťaz je dopredu známy,“ skonštatoval Pásztor.
Subdodávky, ktoré si od živnostníkov objednávajú veľké stavebné firmy, sú podľa cechmajstra CPS tak nízko finančne ohodnotené, že sa im ich realizovať ani neoplatí.
„Niektorí pristúpia aj na nevýhodné podmienky, síce za nízky peniaz, ale majú aspoň stabilnú prácu. Projekty financované EÚ sú pre vysokú korupciu len pre vyvolených. Malý živnostník nemá financie na náročné vypracovanie prihlášky do projektov v cudzom jazyku. Pomoc by mohla prísť cez Cech alebo Slovenský živnostenský zväz. Tieto organizácie by mali mať k projektom uľahčený prístup, zatiaľ je to však iba prianie a nie realita,“ domnieva sa Pásztor.
CPS pôsobí na Slovensku už 12 rokov, v súčasnosti má 23 riadnych členov, 13 gestorov, jedného partnera a 9 čestných členov. Ide o výberové profesijné združenie.
„O prijatí za člena rozhoduje snem cechu podlahárov podľa vyjadrenia komisie, ktorá ešte predtým overuje kvalitu podlahárskych prác kandidáta. Kritériá sú prísne, ale spravodlivé. Preto aj za kvalitu práce našich členov ručíme,“ ubezpečil cechmajster CPS.

Súvisiace články

Aktuálne správy