Boj o T-Mobile US sa začína

Francúzsky telekomunikačný operátor Iliad SA, ktorého akcie sa obchodujú na parížskej akciovej burze Euronext predložil počas včerajšieho dňa ponuku na prevzatie kontrolného podielu T-Mobile US Inc. Iliad SA chce kúpiť 56.6 % akcií za 15 milárd amerických dolárov v hotovosti, čo predstavuje 33 USD za akciu. O T-Mobile US Inc. sa zaujíma aj americký telekomunikačný operátor Sprint Corp., ktorý sa s Deutsche Telekom už pred takmer dvoma mesiacmi dokázal dohodnúť na predbežných podmienkach predaja. Sprint Corp. ponúkla 40 USD za akciu v celkovej hodnote obchodu 32 milárd amerických dolárov. Deutsche Telekom sa tak vyjadrila, že ponuka spoločnosti Iliad SA pre ňu nie je zaujímavá.

Miliardár Xavier Niel, ktorý francúzskeho operátora vlastní, však dobre vie, čo robí. Jeho spoločnosť má väčšiu možnosť uspieť pri získavaní súhlasu amerického protimonopolného úradu a rovnako tak si je vedomý, že Deutsche Telekom sa chce vyhnúť komplikáciám, ako pri predaji T-Mobile US Inc. spoločnosti AT&T, ktorej sa v roku 2011 súhlas získať nepodarilo. Môžme tak predpokladať, že svoju pozíciu sa bude snažiť využiť a nemeckému telekomunikačnému gigantovi predloží novú ponuku.

Akcie spoločnosti Iliad SA (ILD.FP) sa v piatok prepadli o viac ako 11 % a akutálne sa obchodnú so stratou 7.23% na úrovni 191.10.

Zdroj: Bloomberg

Naopak, akcie T-Mobile US Inc. (TMUS.US) za včerajší obchodný deň rástli a k uzatvárali na 32.94, +6.46 %.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy