Rusko chystá odvetu za sankcie: Hlavnými zbraňami sú ropa a plyn!

, tmz Foto: SITA

Vladimir Putin chystá odvetu za ekonomické sankcie uvalené na Rusko! A ako prvé bude chcieť siahnuť logicky po rope a plyne. Dôsledok môže byť pre nás veľmi trpký. Ceny obidvoch komodít môžu vzrásť. Toto by v svojich peňaženkách pocítili milióny Európanov. EÚ a USA uvalili nové sankcie ešte tento týždeň ako trest za to, že živí napätie na Ukrajine, ktoré rezultovalo v zostrelenie malajzijského boeingu a 298 mŕtvym.

Odborníci z americkej banky Morgan Stanley Jacob Nell a Alina Slyusarchuk prezradili, že v Putinovi zostávajú dve možnosti. „Myslíme si, že Putin čelí dvom možnostiam – pragmatickej a patriotickej. Prvá by znamenala deeskaláciu napätia na Ukrajine za čo by Západ zrušil sankcie. Alebo druhá možnosť v podporovaní separatistov. To by zase znamenalo prehĺbenie krízy.“ Snahou Európy a Spojených štátov je dať pocítiť Rusku jeho vyčíňanie na Ukrajine. Na druhej strane to však môže spôsobiť vlnu nacionalizmu, ktorá je už aj tak na vysokej úrovni. Popularita vodcu Kremľa je na rekordných úrovniach. Ťažko predvídať, čo spraví Vladimir Putin ako prvé odvetné opatrenie.

Ropa a plyn

„Brusel je posadnutý sankciami a sám vytvára bariéry pre ďalšiu spoluprácu v kľúčom energetickom priemysle“ znelo z úst predstaviteľov ruského ministerstva zahraničia. Rusi sa tiež trochu vysmievajú, pretože sankcie nepoškodia len ich strane, ale aj mnoho európskych štátov.

Experti sa najčastejšie zhodujú, že Rusko by mohlo obmedziť export svojho nerastného bohatstva  – ropy a zemného plynu, na ktorých je Európa závislá. Keby aj obmedzilo vývoz ropy, príliš by si nepomohlo, pretože až 44% rozpočtu pochádza z predaja čierneho zlata. Putin by si tým strelil do vlastnej nohy. A Rusko tak neurobilo ani v 80-tych rokoch, kedy bola studená vojna na svojom vrchole.

So zemným plynom je situácia komplikovanejšia na strane Európy. Východná časť starého kontinentu je doslova závislá na ruskom plyne. Niektoré štáty čerpajú až 90% dodávok z Ruska. Celkovo EÚ berie 30% ruských dodávok plynu. Obmedzenie by tak doľahlo predovšetkým na bežných Európanov, pretože nie je priveľmi kde hľadať energetickú alternatívu. Ako to však ekonomike chodí, príjmy za predaj by pocítili aj Rusi. Menší vývoz sa rovná menej vybratých peňazí v štátnej kase. Opäť je to teda dvojsečná zbraň.

Ekonomická vojna bude mať pravdepodobne iba porazených. No neradno zabúdať na hodnoty morálky. Európski predstavitelia sú ochotní dať prednosť morálnym hodnotám pred ekonomikou.

Zakázali poľské jablká

Doteraz sa Rusom podarilo zakázať import poľských jabĺk. Poliaci totiž vyše polovicu svojej produkcie tejto komodity predávajú práve do Ruska. Ospravedlňujú to tým, že vôbec nejde o odvetné ekonomické sankcie, ale iba hygienické dôvody. Po nich by mohol nasledovať zákaz aj pre holandských farmárov.

Ekonomické sankcie poškodia obidvom znesváreným stranám. Ani Putinove dve najväčšie zbrane nemusia mať požadovaný efekt. Rusko čerpá príjmy najmä z predaja nerastného bohatstva a obmedzenie vývozu by znamenalo menšie príjmy do štátnej pokladnice. Ďalšou možnosťou pre Rusko by mohlo byť nájdenie nových odberateľov – najmä Číny. Ani toto však nie je zadarmo. Vybudovať by sa musela nová sieť potrubia potrebná na transfer medzi oboma krajinami. Týka sa to najmä plynu. Všetko bude závisieť iba na Vladimirovi Putinovi a jeho najbližších poradcoch. Pretože šéf Kremľa drží moc pevne vo svojich rukách a je len na ňom ako sa rozhodne.

Súvisiace články

Aktuálne správy