Ceny ropy a zlata vo štvrtok klesli

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 1. augusta (SITA, Reuters) – Ceny ropy vo štvrtok oslabili. Americká ropa zlacnela po správe, že rafinéria v štáte Kansas, ktorá patrí medzi hlavných spracovateľov ropy West Texas Intermediate, zostane v dôsledku požiaru zatvorená štyri týždne. Ceny ešte predtým klesli po tom, ako štáty Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) čerpali v júli viac ropy. To zvyšuje obavy, že nepokoje v severnej Afrike a na Blízkom východe by mohli mať negatívny vplyv na svetové zásoby ropy, vyplynulo z prieskumu agentúry Reuters.

Ceny negatívne ovplyvnili aj obavy z výhľadu dopytu v USA v letných mesiacoch, keďže benzínové zásoby počas hlavnej motoristickej sezóny vzrástli. Septembrové dodávky britskej ropy Brent zlacneli o 49 centov na 106,02 USD za barel. Ropa Brent oslabila v júli o 5,6 %, čo je jej najväčší mesačný pokles od apríla 2013. Ceny septembrových dodávok ľahkej americkej ropy klesli o 2,10 USD na 98,17 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania zlacnela až na 97,60 USD za barel, čo je najnižšie od polovice marca. V júli oslabila celkovo o 7 %, čo je najviac od mája 2012.

Ceny zlata vo štvrtok klesli na šesťtýždňové minimum po tom, ako americká centrálna banka (Fed) obmedzila nákup dlhopisov. Na zlato vyvíjali tlak aj dáta z USA, na základe ktorých vzrástli mzdové náklady na päť a pol ročné maximum, čo posilnilo výhľad americkej ekonomiky. Zlato tiež negatívne ovplyvnil vývoj na trhu s ropou. Spotová cena zlata oslabila do 16:28 GMT o 1 % na 1 282,15 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania 1 280,76 USD za uncu, čo je najnižšie od 19. júna. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 14,10 USD na 1 282,80 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3379 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy